Gemeente Amersfoort

Project 'Aansprekende afspraken' krijgt vervolg

datum: 9 maart 2004

Onder het motto 'Aansprekende afspraken' zijn het afgelopen jaar 20 straat- en buurtgesprekken gevoerd waaraan 265 mensen deelnamen. Met hulp van een door de gemeente betaalde projectleider maakten bewoners afspraken over leefbaarheid en veiligheid van hun woonomgeving. Omdat de resultaten goed zijn, en er maar liefst 40 gesprekken op de rol staan, heeft het college besloten voor 2004 eenmalig EUR 51.000 beschikbaar te stellen. De Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) gaat de gesprekken faciliteren. Ook mensen die actief zijn in 'buurtpreventie' kunnen aansluiten bij het project 'Aansprekende afspraken'.

Het project Aansprekende afspraken ging vorig van start. Het geld ervoor kwam uit budgetten voor lokaal veiligheidsbeleid en wijkontwikkeling. Onder de paraplu van wijkontwikkeling kwam het project van de grond.
Bewoners in verschillende straten en buurten gaven al langer aan dat zij te maken hadden met overlast of dat zij zaken misten in hun woongeving. Zij wilden daarbij zelf meedenken over oplossingen en ook best de handen uit de mouwen steken. Straat- en buurtgesprekken waar duidelijke afspraken worden gemaakt, blijken 'maatwerk' op te leveren.

Zelfwerkzaamheid
De bewoners blijken zelf 65% van de vervolgacties te kunnen en willen uitvoeren. Bij de overige 35% is hulp van opbouwwerk, gemeente en/of politie nodig. Voorbeelden van wat bewoners hebben afgesproken om zelf te doen, zijn: schoonmaakacties op touw zetten, telefooncirkels in het leven roepen, afspraken over parkeren en langzaam rijden maken én daarop sociale controle uitoefenen, een buurtkrant maken of een buurtfeest organiseren.
Anderen zijn nodig bij bijvoorbeeld: verkeersmaatregelen, aanpassingen van de openbare ruimte, aanpak van (drugs)overlast of voorzieningen voor jongeren.

Buurtpreventie
Op dit moment liggen er nog 40 aanvragen voor gesprekken. Een flink deel daarvan is afkomstig uit zogenaamde 'buurtpreventie-netwerken'. Buurtpreventie-netwerken zijn ruim 10 jaar geleden in het leven geroepen. De politie en, in mindere mate, de gemeente speelden daarin een dragende rol. Uit een tweetal onderzoeken blijkt dat buurtpreventie stadsbreed niet veel draagvlak meer heeft. Bovendien kan de politie de centrale rol in buurtpreventie-netwerken niet langer op die manier vervullen. De politie richt zich meer en meer op haar kerntaken ('boeven pakken'). Nog actieve buurtpreventie-netwerken kunnen hun werk natuurlijk op een nieuwe wijze voortzetten, bijvoorbeeld door aansluiting te zoeken bij Aansprekende afspraken. En voor een deel gebeurt dat dus al.

Opbouwwerk
Voor 2004 stelt het college eenmalig EUR 51.000 ter beschikking voor Aansprekende afspraken. Het geld komt uit de budgetten buurtwerk en wijkontwikkeling. De SWA gaat de gesprekken faciliteren. Met ingang van 2005 moeten dergelijke gesprekken onderdeel worden van het reguliere opbouwwerk dat bij SWA is ondergebracht.