Productschap Diervoeder

10/03/2004

Voortgang actieplannen kwaliteitsborging

Om stapsgewijs voor bepaalde productstromen de gewenste kwaliteitsborging te realiseren, zijn voor een aantal sectoren actieplannen opgesteld. Deze actieplannen hebben in het algemeen een beperkte looptijd.

Het bestuur heeft in haar vergadering van 11 februari jl. een notitie besproken waarin de stand van zaken rond de realisatie van deze actieplannen is weergegeven. In deze notitie zijn tevens de nog openstaande (knel-)punten geïnventariseerd en aanvullende maatregelen voorgesteld.

Belangrijke besluiten zijn:

Actieplan Kwaliteitsborging Zuivelgrondstoffen
Het bestaande plan vervalt. In de GMP-regeling moet nog wel worden vastgelegd dat foodgrade zuivelgrondstoffen van 92/46-erkende bedrijven als zodanig door GMP-gecertificeerde ondernemingen kunnen worden aangekocht

Actieplan Kwaliteitsborging Aardappelen en aardappelenbijproducten Het plan is verlengd tot 30 juni 2004 voor de onderdelen die betrekking hebben op de aardappelhandel/-sorteerders (NAO) en de industriële verwerkers van aardappelen (VAVI).

Actieplan Kwaliteitsborging Ambachtelijke bakkers Het bestaande plan is verlengd tot 30 juni 2004.

In de notitie zijn tevens voorwaarden opgenomen waaronder wei van boerenkaasbereiders als voedermiddel aangekocht kan worden door GMP-gecertificeerde ondernemingen.
Dit laatste is opgenomen in afwachting van het definitief vaststellen van een protocol waarmee boerenkaasbereiders de wei, die zij als diervoeder willen afzetten, volgens GMP-voorwaarden kunnen borgen. N.B. Op basis van EU-verordening 1774/2002 moet boerenkaaswei een verhittingsstap ondergaan alvorens als diervoeder kan worden afgezet.

U kunt kennisnemen van deze notitie via onderstaande bijlage.

In verband met het verlengen van een aantal actieplannen (of delen daarvan) worden binnenkort enkele Vraag&Antwoordlijsten en Actieplannen aangepast.

Notitie Stand van zaken Actieplannen Kwaliteitsborging (januari 2004) (PDF, 160 kB)