TNO

Zonnesensors TNO TPD op weg naar komeet

09-03-2004 - Op 2 maart 2004 is de 'komeet-jager' ROSETTA vanuit Frans Guyana gelanceerd. Aan boord: vier Sun Acquisition Sensors (SAS), gebouwd door TNO TPD.

ROSETTA is op weg naar de komeet 67P oftewel Churyumov-Gerasimenko, een reis die ongeveer tien jaar gaat duren. Onderweg is ROSETTA gedurende langere tijd ver - tot vijf astronomische eenheden, oftewel vijf maal de afstand aarde-zon - verwijderd van de zon. De zonne-intensiteit is dan nog maar vier procent van die bij de aarde. Het is daarom belangrijk dat de ROSETTA-satelliet en de beide zonnepanelen goed op de zon gericht blijven. Daarvoor zorgen de vier SAS - twee op de body van de satelliet en de twee andere elk op een van de grote zonnepanelen.

Een SAS bestaat uit een platte, zwart-geverfde aluminium structuur, met in het midden een afgeknotte pyramide. Op de vier zijvlakken van de pyramide kijken zonnecel-achtige silicium fotodetectoren uit in vier richtingen. Het totale gezichtsveld van de vier detectoren beslaat een halve bol. Met twee sensoren wordt de gehele hemel gedekt. Het standregelsysteem van de satelliet kan uit de signalen van de SAS afleiden waar de zon zich in het sensor-gezichtsveld moet bevinden met een nauwkeurigheid van circa twee graden.

TNO TPD vervaardigt al sinds 1974 dergelijke zonsensoren die inmiddels hun sporen in verschillende ruimtevaartmissies hebben verdiend. Er zijn al tientallen satellieten met deze standsensoren uitgerust, en nog steeds voldoet het product aan de in de loop der tijd steeds zwaarder geworden eisen.

Nieuwsredactie, TNO

TNO TPD

Contactpersoon

ir. Kees de Boom

TNO TPD

T 015 269 21 63

deboom@tpd.tno.nl