Gemeente Barneveld


Legionella op drie plaatsen boven de normwaarde

(doucheruimtes tijdelijk gesloten)

Na een reguliere controle van doucheruimtes in gemeentelijke gebouwen, bleken drie ruimtes boven de gestelde normwaarden voor de concentratie van de Legionellabacterie uit te komen. Het betreft de doucheruimtes op het sportcomplex Roeleneng van de voetbalvereniging in Voorthuizen (VVOP), de gymzaal aan de Jan de Jagerweg in Voorthuizen en de doucheruimte van de GGD in de brandweerkazerne in Barneveld. Uit voorzorg worden alle ruimtes afgesloten en gereinigd. Vertegenwoordigers van de gebruikersgroepen zijn door gemeente op de hoogte gesteld. Na controle kunnen de mensen de doucheruimten op zijn vroegst op 27 maart weer in gebruik nemen.

Legionellaconcentratie op drie plaatsen boven de normwaarde De gemeente Barneveld heeft voor het tegengaan van een te hoge Legionella concentratie in douches van gemeentelijke gebouwen een beheersplan opgesteld. Dit betekent dat onder meer leidingen regelmatig worden doorgespoeld. Daarnaast vindt ook regelmatig een meting plaats waarin de concentratie aan Legionella wordt gemeten. Het Ministerie van VROM hanteert daarvoor normwaarden. Als de meetwaarden daarboven uitkomen, is het standaard dat uit voorzorg het waterleidingsysteem wordt gereinigd. In onze gemeente is deze week in drie doucheruimten een te hoge waarde geconstateerd, namelijk in het verenigingsgebouw van VVOP in Voorthuizen, de gymzaal aan de Jan de Jagerweg in Voorthuizen en de doucheruimte van de GGD in Barneveld. Alle doucheruimtes worden vandaag in overleg met de beheerders afgesloten.

Effect op de gezondheid?
Natuurlijk is het niet ondenkbaar dat mensen zich zorgen maken over de gevolgen voor de gezondheid. Het is goed om te weten dat de bacterie alleen na inademing eventueel tot besmetting leidt. Het gebruik van toilet en wassen van handen erna levert geen gevaar. Ook het drinken van met legionella besmet water levert geen risico op. Eventuele ziekteverschijnselen worden niet van mens tot mens overgedragen. De bacterie kan tot 18 dagen nadat iemand van de doucheruimte gebruik heeft gemaakt, eventueel ziekteverschijnselen veroorzaken. De kans erop is klein. De ziekteverschijnselen lijken op een longontsteking. Mensen die klachten hebben, kunnen contact opnemen met hun huisarts.

Maatregelen
Alle betreffende doucheruimten zijn gesloten. De komende dagen worden alle leidingen gereinigd door een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Daarna nemen zij een monster waarvan de uitslag ruimt 10 dagen duurt. Dit betekent dat de betreffende doucheruimtes op zijn vroegst weer vanaf 27 maart in gebruik kunnen worden genomen.

De gymzaal blijft tot maandag 15 maart geheel gesloten. Daarna kan de zaal weer worden gebruikt, met uitzondering van de doucheruimten.

De voetballers van VVOP kunnen de kleedruimtes niet gebruiken, maar kunnen wel blijven trainen en wedstrijd spelen. De gemeente zoekt voor de vereniging naar een alternatieve kleed- en doucheruimte.

De doucheruimte van de GGD was al afgesloten en blijft ook minimaal tot 27 maart gesloten.

Informatie
De gemeente heeft vertegenwoordigers van de diverse gebruikersgroepen persoonlijk op de hoogte gesteld. Daarnaast informeert zij alle gebruikers via de media en gemeentelijke pagina/website. Mensen met klachten kunnen bij hun huisarts terecht. Als mensen algemene informatie willen hebben over de gezondheidseffecten van legionella, kunnen zij contact op nemen met Hulpverlening Gelderland Midden, afdeling infectieziekten, tel. (026) 377 33 44.

Barneveld, 9 maart 2004

Communicatie