Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 2 maart 2004
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester A.A. van der Most-de Ridder
1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 24 februari 2004. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten met een correctie in punt 1 wethouder Doorn.
2. Rapportage GBA-audit.
Toelichting:
Op 3 oktober heeft de GBA-audit plaatsgevonden. Thans wordt de eindrapportage aangeboden. Ambtelijk advies:
Kennisnemen van rapportage.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. B&W complimenteren de cluster burgerzaken met de succesvolle audit.

3. Opleidings- en oefentraject rampenbestrijding in districtsverband. Toelichting:
Het reeds ingezette traject opleiding en oefening van de gemeentelijke rampenbestrijdingsorganisatie in districtsverband wordt nader vormgegeven door de firma Cuijpers Consultancy conform bijgevoegde offerte. Het traject wordt gedeeltelijk gefinancierd uit het stimuleringskrediet van de Provincie. Om de uitvoering van het opleidings- en oefenbeleid te kunnen borgen wordt voorgesteld vanaf 2005 onder het product rampenbestrijding structureel een post Opleiding en Oefening op te nemen. Ambtelijk advies:
Instemmen met de voorgestelde invulling van het opleidings- en oefentraject rampenbestrijding in districtsverband.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Voortgangsrapportage handhaving februari 2004. Toelichting:
In voorliggende handhavingsrapportage zijn er 15 zaken afgerond. Op 2 februari zijn er 28 lopende zaken. De daling van het aantal handhavingszaken komt doordat er in een groot gevallen een einde is gemaakt aan de illegale situatie door aan de lastgeving te voldoen. Het opleggen van een dwangsom heeft effect. Tevens worden er weinig nieuwe handhavingszaken vanuit de afdeling VROM aangeleverd. Reden is dat er op dit moment veel bestemmingsplannen (zullen) worden herzien, waardoor een aantal handhavingszaken wordt aangehouden om te bezien of legalisering in de toekomst mogelijk is.
Ambtelijk advies:
De voortgangsrapportage handhaving voor kennisgeving aannemen en ter kennisname zenden aan de Commissie VROM.
B&W-besluit:
Wordt aangehouden. De portefeuillehouder wenst nader overleg met de sector.


2. Verzoek van bewoners tot heroverweging van het plan voor het verplaatsen van de bushaltes van de Hoogstraat naar de Molenweg.
Toelichting:
Op 28 januari 2004 hebben de bewoners van Molenweg 1 t/m 5 bij het college van burgemeester en wethouders een verzoek ingediend tot het heroverwegen van het plan voor het verplaatsen van bushaltes van de Hoogstraat naar de Molenweg. In bijgevoegde brief formuleert de afdeling OW een antwoord, namens het college van B&W, hetgeen neerkomt op het niet wijzigen van het betreffende plan op basis van in de toelichting uitgewerkte redenen. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt om het bijgevoegde antwoord te accorderen op het binnengekomen verzoek van de bewoners van Molenweg nrs. 1 t/m 5 tot heroverweging van het plan voor het verplaatsen van de bushaltes van de Hoogstraat naar de Molenweg. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Het antwoord dient minder directief te worden geformuleerd.
3. Aanvraag vergunning voor het gebruik van de benedenverdieping van een woning als praktijkruimte voor yoga.
Toelichting:
Op 2 februari 2004 is er een verzoek binnengekomen om de benedenverdieping van een eengezinswoning te gaan gebruiken als praktijkruimte voor het geven van yogalessen. Dit gebruik is in strijd met het geldende bestemmingsplan ´Plan in hoofdzaak, 1e herziening´. Hierin heeft het betreffende perceel een agrarische bestemming. Het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan ´Woongebied Abcoude´ kent aan de locatie een woonbestemming toe. Het college heeft hierbij de bevoegdheid toestemming te geven gedeelten van woningen te gebruiken voor onder andere praktijkruimten ten behoeve van een aan-huis-gebonden beroep. Aan de daarbij te hanteren voorwaarden kan worden voldaan. Aangezien het nieuwe bestemmingsplan nog geen rechtskracht heeft, wordt voorgesteld aan het verzoek medewerking te verlenen middels het opstarten van een vrijstellingprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 3 WRO. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt middels het opstarten van een vrijstellingprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) medewerking te verlenen aan dit verzoek en de stukken vervolgens vier weken conform het bepaalde in artikel 19a lid 4 WRO ter inzage te leggen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Verzoek tot het afsluiten van het Dr. van Doornplein t.b.v. symposium stichting Les Vaux op vrijdag 2 april 2004 van 9.00 uur tot 18.00 uur / ontheffing blauwe zone Dr. van Doornplein. Toelichting:
Op vrijdag 2 april 2004 is er een symposium gepland onder de naam ''Betrokkenheid of afstand in de oncologische zorg ?'' in de dorpskerk in Abcoude. De voorzitter van stichting Les Vaux heeft een verzoek ingediend om het Dr. van Doornplein of een gedeelte hiervan ter beschikking te stellen voor de bezoekers van het symposium op vrijdag 2 april a.s. Er worden ca. 220 deelnemers verwacht en tussen de 80 en de 100 auto´s. Het symposium duurt van 9.30 tot 18.00 uur . Ambtelijk advies:
Neem een besluit over afsluiting voor Dr. van Doornplein t.b.v. symposium 2 april 2004 Verleen géén ontheffing sec voor de blauwe zone op Dr. van Doornplein t.b.v. symposium op vrijdag 2 april 2004.
B&W-besluit:
Niet overeenkomstig voorstel besloten. B&W willen het symposium met de daaraan verbonden ontheffing voor de blauwe zone als experiment toestaan. De kosten dienen te worden doorberekend.
---


5. Het realiseren van een portaalconstructie Molenweg Abcoude. (Aangehouden 17-2 j.l.)
Toelichting:
Ten behoeve van de voortgang beleidsplan verkeer en vervoer zou het wenselijk zijn om een portaalcontructie te realiseren. Doel is met een wegversmalling de entree van het 30 km gebied te accentueren en de automobilist erop te attenderen dat een ander weggedrag gevraagd wordt vanaf dat punt. De wegversmalling zal worden voorzien van een voorrangsregeling d.m.v. borden F05 en F06, waarbij het verkeer dat Abcoude verlaat voorrang heeft ten opzichte van het verkeer dat het dorp binnenkomt. Voor de regeling van de voorrang is een verkeersbesluit noodzakelijk. Ambtelijk advies:
Stem in met de vormgeving van de portaalconstructie Molenweg. Stem in met concept verkeerbesluit omtrent portaalcontructie Molenweg. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

6. Dekking korte termijn maatregelen Beleidsplan Verkeer en Vervoer (BVV). Toelichting:
De dekking van de korte termijn maatregelen is onderwerp van discussie geweest. In dit voorstel wordt weergegeven hoe de dekking uiteindelijk is geregeld op basis van ontvangen offertes voor de betreffende maatregelen.
Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt in te stemmen met de dekking van de korte termijn maatregelen BVV zoals aangegeven in de toelichting bij dit voorstel. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik
PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn

1. Werkwijze voor nieuwe aanvragen leerlingenvervoer en overgangsregeling voor bestaande aanvragers.
Toelichting:
Het college wordt gevraagd akkoord te gaan met werkwijze voor nieuwe aanvragen leerlingenvervoer. Hierin wordt geen rekening meer gehouden met praktische bezwaren van de ouders. Tevens wordt het college gevraagd akkoord te gaan met voorgestelde overgangsregeling voor leerlingen die momenteel met aangepast vervoer naar een speciale school voor basisonderwijs gaan. Ambtelijk advies:

1. Akkoord gaan met werkwijze om nieuwe aanvragen leerlingenvervoer te behandelen.
2. Akkoord gaan met de voorgestelde overgangsregeling voor de leerlingen die reeds in het aangepast vervoer zitten.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Na vaststelling van de nieuwe werkwijze kunnen aanvragen in het vervolg gemandateerd worden afgedaan door het sectorhoofd.
2. Vergoeding meerkosten rekening-courant krediet Stichting Abcoude Sport. Toelichting:
De Stichting Abcoude Sport heeft de gemeente verzocht om een schriftelijke toezegging over de vergoeding van de meerkosten voor de afsluiting van een rekening-courant krediet. Om reden dat de gemeentegarantie is beperkt tot 1 jaar zijn de rentekosten hoger en zijn er extra kosten mee gemoeid. Voorgesteld wordt akkoord te gaan met de vergoeding van de meerkosten als gevolg van de beperkte garantstelling door de gemeente.
Ambtelijk advies:
Akkoord gaan met de vergoeding van de hogere rentekosten en de extra kosten als gevolg van het collegebesluit om de gemeentegarantie te beperken tot 1 jaar. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

3. Raadsvoorstel beschikbaarstelling krediet kosten klimaatverbetering en uitwerking ontruimingsplan Piet Mondriaan gebouw.
Toelichting:
Een aantal huisvestingsknelpunten van het Piet Mondriaan gebouw dulden geen verder uitstel. Voorgesteld wordt voor uitvoering van de kosten klimaatverbetering en uitwerking ontruimingsplan de raad een voorstel te doen het benodigde krediet van 130.165,-- beschikbaar te stellen. Ambtelijk advies:
De raad voorstellen het benodigde krediet van 130.165,-- beschikbaar te stellen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. De overige huisvestingsknelpunten dienen in het voorstel concreet te worden benoemd. Ook dient een passage te worden opgenomen, dat naar de aansprakelijkheid nog nader onderzoek plaatsvindt.

4. Regionalisering Integrale Jeugdgezondheidszorg voor 0-19 jarigen in Midden-Nederland. Toelichting:
Elke gemeente heeft op basis van de Wet collectieve preventie volksgezondheid (Wcpv) de regierol in het kader van de integrale jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor 0-19 jarigen. Deze wet is in januari 2003 in werking getreden.
De gemeente is verantwoordelijk voor het beleid van een integrale JGZ. Dat houdt in, dat de gemeente sturing moet geven aan het realiseren van de integrale JGZ door het maken van keuzes en het nemen van besluiten op regionaal, subregionaal en lokaal niveau. Voor de benodigde financiering is gesteld, dat uitgegaan wordt van een tarief van ongeveer 100 per uur, 2 dagen in de week. Tijdens dit traject wordt duidelijk hoe de structuur rondom de integrale JGZ na afloop zal uitzien. Na de periode van 1 ½ jaar moeten de gemeenten zelf de integrale JGZ coördineren en vervalt de functie van deze projectleider. Ambtelijk advies:
Instemmen met het verzoek om een financiële bijdrage van 1.850,00 ten behoeve van de totstandkoming regionalisering integrale JGZ ter beschikking te stellen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 9 maart 2004. De secretaris, de burgemeester,


---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 2 maart 2004
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Aanvraag bouwvergunning veranderen en vergroten woonhuis, Meerzicht 38, Abcoude. Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening jo art. 20 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening medewerking verlenen aan een (lichte) vrijstellingsprocedure: a. het bouwplan publiceren in de VAR van 4-3-2004, b. het bouwplan gedurende vier weken voor een ieder ter inzage leggen. Indien er geen zienswijzen inkomen kan vervolgens vrijstelling en bouwvergunning worden verleend. Mandaatbesluit d.d. 25-2-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanvraag bouwvergunning vergroten woonhuis d.m.v. aanbouw aan achter- en zijgevel, Achter de Kerken 19, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening jo art 20 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening medewerking verlenen aan een vrijstellingsprocedure: a. het bouwplan publiceren in de VAR,
b. het bouwplan vier weken voor een ieder ter inzage leggen. Indien er geen zienswijzen inkomen kan vrijstelling en bouwvergunning worden verleend. Mandaatbesluit d.d. 25-2-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Aanvraag bouwvergunning veranderen achtergevel (lichte bouwvergunning), Joh. van Gorkumstraat 5, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 25-2-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Aanvraag bouwvergunning vergroten woonhuis en veranderen garage/berging, Van Tuyll van Serooskerkenstraat 16, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening jo art. 20 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening medewerking verlenen aan een (lichte) vrijstellingsprocedure: a. het bouwplan publiceren in de VAR,
b. het bouwplan vier weken ter inzage leggen. Indien er geen zienswijzen inkomen kan vrijstelling en bouwvergunning worden verleend. Mandaatbesluit d.d. 25-2-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Aanvraag bouwvergunning vergroten woonhuis als op o.a. Ds. Bleekerhof 33, Ds. Bleekerhof 15, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Met art. 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening jo art. 20 Besluit op de Ruimtelijke Ordening medewerking verlenen aan een (lichte) vrijstellingsprocedure om het bouwplan mogelijk te maken: a. het bouwplan publiceren in de VAR van 4 maart 2004, b. het bouwplan voor een ieder gedurende vier weken ter inzage leggen. Indien er geen zienswijzen inkomen kan vrijstelling en bouwvergunning worden verleend. Mandaatbesluit d.d.25-2-2004 :
Overeenkomstig voorstel besloten.

6. Aanvraag bouwvergunning plaatsen dakkapel op voordakvlak (lichte bouwvergunning), Dotter
1, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 25-2-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

7. Aanvraag bouwvergunning veranderen gevels begane grond (lichte bouwvergunning), Torenlaan 34 t/m 44, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 26-2-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.


6