Menzis


Bericht: Menzis opent eerste eigen gezondheidscentrum

Huisartsen in dienst van gezondheidscentrum

Om een concrete bijdrage te leveren aan de bestrijding van het huisartsentekort opent Menzis (zorgverzekeraars Amicon en Geové) in de stad Groningen haar eerste eigen gezondheidscentrum. Dit eerstelijns gezondheidscentrum is uniek in Nederland en wordt opgezet volgens het Menzis-model. Drie huisartsen treden in dienst van het gezondheidscentrum. De huisartsenpraktijken worden geïntegreerd met die van andere eerstelijns zorgverleners, fysiotherapeuten en nurse practitioners, en ondersteund door een facilitair bedrijf voor de bedrijfsvoering. Medio juni van dit jaar opent dit eerstelijns gezondheidscentrum, Gezondheidscentrum West, haar deuren voor patiënten in de Schilderswijk te Groningen.

Op 10 maart ondertekenen Menzis, drie Groningse huisartsen en Thuiszorg Groningen een contract voor de oprichting van Gezondheidscentrum West. Om hun patiënten nu en in de toekomst te verzekeren van duurzame eerstelijns zorg, zien de huisartsen in het Menzis-model uitstekende oplossingen voor hun problemen. Niet alleen de dreiging van een huisartsentekort is de reden waarom zij het Menzis-model omarmen: "We hebben steeds minder tijd voor onze patiënten door allerlei beslommeringen in de bedrijfsvoering van onze praktijk. Het Menzis-model ontlast ons door alle niet-patiëntgebonden activiteiten over te nemen, waardoor ik weer méér tijd heb voor mijn patiënten," aldus huisarts Henk Hermsen.

Drie huisartsen staan gelijk aan vijf

Henk Schildkamp, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis: "Wij streven naar de beste, betaalbare zorg die goed toegankelijk is en bij onze verzekerden om de hoek. Dit vinden wij duurzame eerstelijnszorg en hebben wij vormgegeven in een uniek eerstelijns zorgmodel. Door ons Menzis-model kunnen in de toekomst meer patiënten geholpen worden. In Gezondheidscentrum West kunnen, door ondersteuning van andere zorgverleners, uiteindelijk de patiënten van vijf conventionele huisartsenpraktijken geholpen worden. Bovendien maakt ons model een scheiding tussen bedrijfsmatige onderdelen en medisch inhoudelijke zaken. De speciaal hiervoor opgerichte Stichting Eerstelijns Zorg (SEZ) faciliteert alle zorgverleners met de bedrijfsvoering zodat zij zich weer helemaal kunnen richten op hun patiënten".

Gegarandeerde ondersteuning

Thuiszorg Groningen gaat de huisartsen in dit gezondheidscentrum inhoudelijk ondersteunen en garandeert de zorg aan huis. Volgens Jennyke Kuiper, voorzitter Raad van Bestuur Thuiszorg Groningen, garandeert het Menzis-model op termijn de continuïteit van de huisartsenzorg door adequate ondersteuning van de artsen: "Thuiszorg Groningen levert hiervoor wijkverpleegkundigen en verzorgende zorg. Bovendien staat Thuiszorg Groningen garant voor specialistische verpleging in de vorm van nurse practitioners.

Unieke aanpak

De integrale aanpak van Menzis is uniek. Speerpunten zijn: centrale triage, taakdelegatie en centrale dossiervorming. Er wordt gewerkt met één centraal dossier dat voor elke zorgverlener in het centrum toegankelijk is. Door taakdelegatie ondersteunen praktijkverpleegkundigen en nurse practitioners de huisarts zodat de werkdruk verlicht. Geen andere zorgverzekeraar gaat zover dat hij alle facilitaire diensten overneemt en actief deelneemt in eerstelijns gezondheidscentra. De speciaal opgerichte Stichting Eerstelijns Zorg ondersteunt bij alle niet-patiëntgebonden activiteiten, zoals huisvesting, facilitaire diensten, administratie en personeelszaken.

www.thuiszorggroningen.nl