VVD



Nieuws

9 mrt 2004 - President Taiwan verzekert VVD:
handhaving status-quo met China

President Chen Shui-bian van Taiwan heeft, het afgelopen weekeinde, aan VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen, in een persoonlijk gesprek, aangegeven dat Taiwan, indien hij op 20 maart a.s. wordt herkozen, de status-quo met China niet zal doorbreken.

Taiwan zal de onafhankelijkheid niet uitroepen. Wel wil Chen een nieuwe grondwet invoeren, waarin de democratische verworvenheden worden versterkt, referenda grondwettelijk worden verankerd en een kleiner parlement meer bevoegdheden krijgt. Hans van Baalen en D66-fractievoorzitter Boris Dittrich waren, afgelopen week, in Taiwan in het kader van de Liberale Internationale (LI). De
Democratisch-Progressieve Partij (DPP) van Chen is, net als VVD en D66, lid van deze wereldwijde federatie van liberale partijen. De LI nam in de Taiwanese havenstad Kaohsiung een resolutie aan, waarin wordt gesteld dat de Taiwanezen zelf over hun toekomst mogen beslissen en de uitslag van de komende presidentsverkiezingen en het referendum over de militaire bedreiging van Taiwan door China internationaal dient te worden erkend. De LI riep China op haar 500 op Taiwan gerichte raketten te ontmantelen. Alleen via vreedzame onderhandelingen kunnen de politieke geschillen tussen Taiwan en China worden opgelost. China ontbeert, volgens de liberalen, het recht om geweld tegen Taiwan te gebruiken of economische chantage te plegen. China beschouwt Taiwan, dat sedert 1949 defacto geen onderdeel vormt van de Volksrepubliek China, als een afvallige provincie, die eventueel met geweld met het moederland verenigd moet worden.

9 maart 2004