Vlaamse overheid

Naar aanleiding van een aantal krantenartikels die vandaag zijn verschenen, wenst minister Gilbert Bossuyt, Vlaams minister van Openbare Werken de problematiek van de flitspalen waarover sprake verduidelijken. In de artikels worden namelijk een aantal zaken niet correct weergegeven.

Er zijn twee soorten flitspalen: zij die werken met lussen in de weg en zij die werken als radar (stralen). Deze laatste worden niet op kruispunten gebruikt. Alle flitspalen op kruispunten werken met het systeem van lussen. Ze worden gehomologeerd door de Dienst Metrologie van het Ministerie van Economie, dat ook de attesten aflevert. Vandaag zijn er 289 attesten afgeleverd voor 289 kruispunten met een 800-tal flitspalen. Op deze kruispunten kan dus zonder probleem geflitst worden.

De flitspalen die niet op de kruispunten staan, werken met onbemande camera's volgens het radarsysteem met stralen (zoals een lichtstraal). Er zijn op dit ogenblik een 130-tal flitspalen die werken volgens het radarsysteem opgesteld. De camera's worden geijkt door de Dienst Metrologie van het Ministerie van Economie.
De inplanting van de flitspalen verloopt volgens het Kwaliteitshandboek van de leverancier, die ook de attesten aflevert aan het Vlaams Gewest. Dit is gebeurd voor 79 flitspalen.

Het Ministerie van Economie - Dienst Metrologie heeft vorige week en maandag laatstleden, als voorzorgsmaatregel, van een 54 flitspalen van het Vlaams Gewest een technische controle- document overgemaakt met de vermelding "de radarsnelheidsmeter kan foutieve resultaten opleveren en is in zijn gebruik in deze omstandigheden niet toegelaten". Vier werden goed bevonden. Van deze 54 waren er 35 in dienst om te flitsen.

Vorige maandag vond reeds een overlegvergadering plaats tussen de diensten van het Vlaams Gewest en de diensten van het Ministerie van Economie - Metrologie om de problematiek te bespreken en de visie op mekaar af te stemmen en oplossingen uit te werken. Deze week worden deze vergaderingen verder gezet.

Het mogelijke probleem met de flitspalen bestaat uit een dubbele reflectie, d.w.z. dat een lichtstraal uitgezonden door de radar weerkaatst wordt door het betrokken voertuig en een metalen voorwerp langs de weg.
De teruggekaatste stralen van deze twee voorwerpen kunnen dat interfereren en alzo foutieve resultaten opleveren.

Als uit de besprekingen blijkt dat de omgeving voor de flitspaal problemen oplevert, kan overgestapt worden op het systeem met lussen zoals op de kruispunten, zodat er geen mogelijke problemen meer zijn. Dit is nu in onderzoek en in bespreking.

Voor de interpretatie van de vastgestelde overtredingen wordt verwezen naar Justitie, die oordeelt over de validiteit van de registraties op basis van de resultaten van de genomen foto's.

Voor meer info: tina.verraes@vlaanderen.be Persdienst minister Gilbert Bossuyt
Tel: 02/553.70.45

Frans Rochtus
Administratie Ondersteunende Studies en
Opdrachten
Tel: 02/553.73.01


---