Groen!

Kyoto:
voorstellen van de federale meerderheid voor eigen beleid zwak ingevuld

Kyoto: voorstellen van de federale meerderheid voor eigen beleid zwak ingevuld

Brussel 8 maart 2004

Groen! is blij dat er na meer dan één jaar onderhandelen een verdeling voor de Kyotolasten tussen de gewesten en federale overheid is afgesproken. Nu kunnen alle overheden eindelijk volop werk maken van de uitvoering van het Kyotoprotocol en de aanpak van het klimaatprobleem.

Groen! vindt wel dat de voorstellen van de federale meerderheid voor haar eigen beleid zeer zwak worden ingevuld :

* De federale regering laat om Kyoto te halen de deur open voor het gebruik van buitenlandse uitstootrechten (kopen van 'propere lucht'). Groen! blijft het belangrijk vinden om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen door meer en beter gebruik te maken van energiebesparing, hernieuwbare energie en duurzame mobiliteit. Als er dan toch uitstootrechten moeten verworven worden, dan moeten er garanties worden ingebouwd dat die uitsluitend bijdragen tot duurzame klimaatprojecten in het buitenland.

* De paarse meerderheid stelt ook voor om het federale budget voor ontwikkelingssamenwerking te gebruiken voor de aankoop van uitstootkredieten. Dit betekent dat België geld voor armoedebestrijding en gezondheidszorg in arme landen zal gebruiken om het eigen klimaatbeleid (en de Kyoto doelstellingen) in te vullen. Hiertegen zal Groen! zich blijven verzetten.
* De federale maatregelen in het nationaal klimaatplan werden in het akkoord nog niet ingevuld. Dit zou pas gebeuren op de federale ministertop in Oostende eind maart. Wel meent de federale overheid al te weten hoeveel reducties ze kan realiseren en werden via de pers enkele maatregelen meegedeeld. Een deel van deze maatregelen werden echter ook al meegerekend in het Vlaams klimaatbeleidsplan, zoals de overschakeling van kolencentrales naar meer milieuvriendelijke elektriciteitscentrales, de ROB-campagne (rustig op de baan), REG-stimuli (Rationeel Energie Gebruik) voor particulieren, enz. Groen! vraagt zich af welke reële inspanning de paarse meerderheid uiteindelijk zal doen als alle dubbeltellingen worden vermeden.

We kijken uit naar eind maart!

Vera Dua, Voorzitter Groen!