European Commission

IP/04/318

Brussel, 10 maart 2004

Commissie hecht haar goedkeuring aan een concentratie in de Spaanse levensverzekeringssector

De Europese Commissie heeft, op grond van de concentratieverordening, de voorgenomen acquisitie van Santander Central Hispano Previsión (SCH Previsión), een Spaanse levensverzekeringsonderneming die momenteel eigendom is van Banco Santander Central Hispano, door de Spaanse verzekeraar VidaCaixa goedgekeurd. Deze transactie heeft geen aanleiding tot belangrijke mededingingsbezwaren in de Spaanse levensverzekeringssector, de enige markt waar de activiteiten van de ondernemingen elkaar overlappen.

Zowel Vidacaixa als SCH Previsón bieden diensten aan op het gebied van levens- en schadeverzekering alsmede herverzekering. De voorgenomen transactie heeft echter uitsluitend betrekking op de levensverzekeringsactiviteiten van SCH Previsión.

Vidacaixa maakt deel uit van de Grupo Caifor die sinds een door de Commissie goedgekeurde transactie in 1992 onder gezamenlijke zeggenschap staat van La Caixa (voornamelijk aanwezig in Spanje) en Fortis Groep (voornamelijk in België en Nederland)(1) . Beide moederondernemingen houden zich voornamelijk bezig met bancaire en financiële diensten.

De enige markt waar de activiteiten van de partijen elkaar overlappen is de sector levensverzekering ten behoeve van concerns en ondernemingen in Spanje. Zelfs bij een zo eng mogelijke definitie van de levensverzekeringsmarkten bedraagt het grootste gecombineerde marktaandeel van de partijen ten hoogste 20% van elke markt, zodat er nog voldoende sterke concurrenten overblijven.

Daarom zal de transactie geen machtspositie in het leven roepen of versterken, en heeft de Commissie besloten deze goed te keuren.

VidaCaixa heeft onlangs een andere onderneming in de Spaanse levensverzekeringssector overgenomen, namelijk Swiss Life España. Deze transactie werd in november 2003 eveneens door de Commissie goedgekeurd^(2)
.

(1)
Zaak nr. IV/M. 254 Fortis-La Caixa.

(2)
Zaak nr. COMP/M.3254 VidaCaixa/SwissLife Espa^ña