Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 10 maart 2004

LPF wil seks met dieren strafbaar stellen

LPF-Kamerlid Joost Eerdmans stelt Kamervragen over het vrijuit laten gaan van een paardenverkrachter in Utrecht.

De Lijst Pim Fortuyn vraagt zich af hoe het mogelijk is dat een op heterdaad betrapte paardenverkrachter in Utrecht vrijuit heeft kunnen gaan. De uitleg van het OM is dat ze de dader moest laten gaan omdat seks met dieren niet wettelijk verboden is en verkrachting niet bewezen kon worden doordat er geen ooggetuigen waren. Ook werden er geen verwondingen bij de pony geconstateerd.

De LPF is van mening dat seks met dieren wel degelijk strafbaar moet zijn. Seks met een dier is een verregaande aantasting van de fysieke integriteit van het dier en kan nooit met instemming van het dier geschieden. Het is pure mishandeling en moet dus strafbaar zijn, aldus woordvoerder Joost Eerdmans.

De LPF wil van minister van Justitie Donner snel weten of die bereid is om seks met dieren strafbaar te stellen via aanpassing van artikel 36 van de Gezondheids- en Welzijnswet en het Wetboek van Strafrecht.


---

Vragen van het lid Eerdmans (LPF) aan minister Donner:


1. Bent u bekend met het feit van de paardenverkrachter in het Utrecht waarover in de Telegraaf van 10 maart wordt bericht?


2. Bent u bekend met het feit dat de dader vrijuit gaat omdat volgens de wet seks met een dier niet strafbaar is als er geen sprake is van letsel?


3. Bent u met mij van mening dat ook de fysieke integriteit van dieren bescherming verdient? Zo ja, bent u met mij van mening dat seks met dieren, nu dit een verregaande aantasting van de fysieke integriteit van het dier betekent en dit nooit met instemming van het dier kan geschieden, onder mishandeling van dieren dient te vallen?


4. Zo ja, bent u bereid om sex met dieren strafbaar te stellen door het op te nemen onder artikel 36 lid 2 jo. artikel 121 lid 1 en 122 lid 1 van de Gezondheids- en Welzijnswet?


5. Zo nee, bent u anderszins van plan om actie te ondernemen teneinde seks met dieren strafbaar te stellen?