Gemeente Tilburg

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 717
5000 AS Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 86 77
Faxnummer

Beleidsontwikkeling
Economie
Milieu
Ruimtelijke Ordening
Maatschappelijke Ontwikkeling
Onderwijs en Jeugd

Nummer
BO 2004 018

Datum
10 maart 2004

Extra aandacht voor Antilliaanse risicogroepen

Gemeente neemt maatregelen ter voorkoming van overlast

Met de Antillianen en Arubanen in Tilburg gaat het overwegend goed. Maar een klein aantal van hen met name onder jongeren, jonge moeders en nieuwkomers veroorzaakt overlast, is crimineel en / zit in de problemen. In de zomer van 2003 speelden in Tilburg enkele incidenten met een aantal Antillianen. De gemeente heeft naar aanleiding van deze gebeurtenissen besloten te reageren op criminaliteit en overlast door jongeren, de zogenaamde harde aanpak. Om deze aanpak goed te laten werken is een goede samenhang tussen preventieve en repressieve maatregelen nodig.

Speciale maatregelen

Op 2 maart jl. heeft het college een aantal specifieke preventieve en repressieve maatregelen benoemd die in 2004 worden uitgevoerd. Deze maatregelen richten zich vooral op de belangrijkste risicogroepen binnen de Antilliaanse gemeenschap: jongeren, jonge moeders en nieuwe inwoners. De maatregelen hebben betrekking op overlast en criminaliteit, inburgering, huisvesting, arbeid, onderwijs en opvoeding en reguliere hulpverlening. Een aantal van deze maatregelen is inmiddels al opgestart. Een voorbeeld hiervan is de samenstelling van een team bij de politie om criminaliteit en overlast van Antillianen in beeld te brengen. Ook is Tilburg een van de Antillianengemeenten die met minister Verdonk spreken over een gezamenlijke aanpak. Het project Direkshon is in 2003 al gestart. Dit project biedt 20 Antilliaanse jongeren een inburgeringstraject met woonbegeleiding aan. Recent zijn 8 Antilliaanse vrijwilligers tot mentor benoemd om de jongeren na het inburgeringstraject een steun in de rug te bieden. Tenslotte heeft Kliq, die het Regiepunt Jongeren uitvoert, Antilliaanse deskundigheid en motivatietrainingen voor Antilliaanse jongeren in haar pakket opgenomen.

Meer maatregelen worden in 2004 verder ontwikkeld. Soms zal dit betekenen dat in algemene activiteiten meer aandacht komt voor de Antilliaanse risicogroepen. Dit betreft bijvoorbeeld de beperkte financiële ondersteuning van eigen initiatieven. Andere keren zullen speciale maatregelen nodig zijn.

De gemeente voert de regie over deze maatregelen en ziet er op toe dat voortgang wordt geboekt. De gemeente vraagt de Antilliaanse gemeenschap actief mee te denken en, als dat nodig is, aan de bel te trekken of een helpende hand toe te steken. Een overzicht van alle onderdelen is te vinden op www.tilburg.nl onder de button "politiek en bestuur, (agenda's en besluiten, (onderwerp A07 dd 2 maart).

Voor de pers:
Stephanie Peters, Beleidsontwikkeling, telefoon 013 542 86 77 Frans Jan Lathouwers, Concern Communicatie, telefoon 013 542 89 91


---- --