Gemeente Amsterdam

Nieuwe gebiedsvisie voor verbetering bedrijventerreinen in Westpoort 10 maart 2004 - Karen Buschman

Het college van B&W heeft besloten de bereikbaarheid, de intensiteit van het ruimtegebruik en de kwaliteit van de bedrijventerreinen Sloterdijk I, II en III, het vervoerscentrum en de Alfadriehoek te verbeteren. Daartoe heeft zij de zogeheten 'visie Sloterdijken' vastgesteld. Deze visie, noodzakelijk door veranderende omstandigheden, biedt een ruimtelijk kader waarmee de gemeente de toekomstige ontwikkelingen van deze gebieden beter kan regisseren en toetsen.

Een aantal trends noopt de gemeente tot stellingname over de wenselijkheid van toekomstige ontwikkelingen. Voor sommige deelgebieden zijn de bestemmingsplannen sterk verouderd, bijvoorbeeld als het gaat om een intensiever gebruik van de ruimte. De druk vanuit de markt om extra locaties vraagt om een standpunt over waar en in welke vorm functies zoals bijvoorbeeld thematische bedrijfsbebouwing, vrijetijdsindustrie, ruimte voor kunstenaars, mediaorganisaties, partycentra, religieuze instellingen, kantoren of hotels gewenst zijn. Tot op heden wordt op initiatieven tot vestiging ad hoc gereageerd. Ook de interesse vanuit de markt voor hergebruik of ontwikkeling van bestaande hallen vraagt om duidelijkheid. Het al vastgestelde Structuurplan en de geplande Westrandweg betekenen dat de gebieden intensiever gebruikt zullen gaan worden door compacter te bouwen en door functiemenging. Ook de bereikbaarheid met de auto verbetert door aanpassing van het onderliggende wegennet. De impact hiervan wordt nader onderzocht en vormgegeven.
Met deze visie besluit het college de volgende plannen uit te voeren:
* Het opstellen van een Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor Sloterdijk I, waarin inrichtingsprincipes worden opgesteld, vooruitlopend op een nieuw bestemmingsplan.
* Het opstellen van een Stedenbouwkundig Plan voor Sloterdijk III dat richting moet geven aan de ontwikkeling van bebouwingsdichtheden, thematisering, ontsluiting en inrichting van de openbare ruimte (na dit plan zal in 2005 een bestemmingsplan in voorbereiding worden genomen).

* Het opstellen van een Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor De Heining, met als doel het als kleinschalig bedrijventerrein te ontwikkelen.

Het grootschalige werkgebied 'de Sloterdijken' ligt aan de noord-westkant van Amsterdam rondom de kantorenknoop Amsterdam-Teleport en station Sloterdijk, ten zuiden van Westpoort en de havens, en ten noorden van het groengebied Brettenzone en de Westelijke Tuinsteden. Het grenst hiermee aan de stadsdelen Westerpark, Bos en Lommer en Geuzenveld/Slotermeer.

© Gemeente Amsterdam