Leefbaar Rotterdam

Gemeenteraadslid Dries Mosch: 'wilde Dercon Leefbaar Rotterdam pesten'?

Rotterdam - Gemeenteraadslid Dries Mosch wil van het college weten of het klopt dat de oud-directeur van Boijmans van Beuningen in 2002 een beeld van Hitler heeft geëxposeerd om zijn partij Leefbaar Rotterdam te pesten. De Rotterdamse politicus hoorde dit onlangs tijdens een raadsvergadering van collega Manueel Kneepkens van de Stadspartij.

Mosch wil nu van burgemeester en wethouders horen of het verhaal van Kneepkens klopt. In dat geval vindt het raadslid dat de kosten van de expositie op de toenmalige directeur C. Dercon moeten worden verhaald. Ook wil hij weten welke sancties het college kan treffen tegen ambtenaren die zich met de politiek bemoeien. Kan het bijvoorbeeld gerechtelijke stappen nemen tegen Dercon wegens oneigenlijk gebruik van gemeente-eigendom en ambtelijke bevoegdheden, vraagt hij.

Verder vindt Mosch dat de huidige werkgever van Dercon, het Haus der Kunst in München, moet worden ingelicht omdat het pesten van een politieke partij door het nazisme er bij te slepen 'ongetwijfeld ook nogal gevoelig ligt in Duitsland'.

De expositie van het beeld van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan zorgde destijds voor flink wat commotie in Rotterdam. Dercon zei destijds in deze krant het van groot belang te achten een dergelijk kunstwerk in 'deze tijd van angsten' te presenteren.