Verbond van Verzekeraars

Private WGA: tot 30% meer mensen aan de slag

Verzekeraars zijn ervan overtuigd dat een private uitvoering van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) de voorkeur verdient boven een publiek uitgevoerde WGA. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat verzekeraars veel betere reïntegratiesuccessen boeken. Verzekeraars kunnen bogen op tientallen jaren reïntegratie-ervaring bij zelfstandig ondernemers. Op basis hiervan claimen verzekeraars dat private uitvoering tot 30% meer succes oplevert dan wanneer de WGA publiek zou worden uitgevoerd.

Een privaat uitgevoerde WGA prikkelt werkgevers en werknemers veel meer om de reïntegratie tot een succes te maken dan een publieke. En iedere betrokken partij zal eerder bereid zijn tot investeringen in preventie en in het reïntegratietraject. Dit wezenlijk belangrijke aspect ontbreekt bij publieke uitvoering van de WGA. Het UWV ondervindt namelijk geen enkele financiële prikkel om activiteiten te ondernemen op het terrein van preventie en reïntegratie. Dat wijzen de UWV-uitstroomcijfers van de WAO uit. Verzekeraars daarentegen schatten in dat juist de mate van het reïntegratiesucces bij private uitvoering ten minste 30% hoger zal zijn dan in een publieke setting.

De praktijk met reïntegratie van privaat verzekerde zelfstandigen wijst uit dat van alle langdurig arbeidsongeschikte verzekerden na 5 jaar 95% volledig is gereïntegreerd. Private aanpak zorgt dus voor nagenoeg volledige uitstroom. Bovendien is bekend dat de privatisering van de Ziektewet heeft geleid tot een zeer forse daling van de WAO-instroom. Een publiek uitgevoerde WGA zal deze effecten vrijwel zeker weer voor een deel teniet doen.

In de huidige discussie over private versus publieke WGA-uitvoering, is gesteld dat private uitvoering last heeft van de rentedekkingshobbel. Dat wil zeggen: omdat bij een private uitvoering wordt gewerkt op basis van het rentedekkingsstelsel, dat systeem in eerste termijn duurder is. Dat klopt. Om precies te zijn: ruim 1 miljard over de eerste twee jaar. Maar de private premie kan al na enkele jaren substantieel onder de publieke premie dalen. Private uitvoering bespaart daarna jaarlijks een bedrag van ca. 3 miljard ten opzichte van publieke uitvoering. Een private WGA zal niet alleen goedkoper (zeker op termijn), efficiënter en klantgerichter zijn dan een publieke, ook kan private uitvoering bijdragen aan het totstandkomen van noodzakelijke synergie tussen sociale zekerheid en zorg. Prikkels hiertoe ontbreken bij publieke uitvoering.

Verzekerd!, maart 2004