Dienstenbond CNV

Overleg met Gelders Have n.a.v. Alles in Beweging 10-03-2004

Naar aanleiding van het project 'Alles in Beweging' en het feit dat aan een grote groep werknemers een contract als Retail Service Medewerker werd aangeboden, heeft CNV Dienstenbond op 17 februari een brief geschreven aan Gelders Have met daarin een aantal vragen. Die vragen zijn tijdens een overleg op donderdag 5 maart jl. in een gesprek met de heer Van Ree aan de orde gekomen.

Wij zijn hierover nog lang niet uitgesproken en daarom wordt het overleg voortgezet op maandag 22 maart as. Hieronder alvast een impressie van de bespreekpunten.

Retail Service Medewerker en ORBA
Vorig jaar zijn alle functies in de supermarkten gewogen en ingedeeld volgens het ORBA-functiewaarderingssysteem. In het nieuwste CAO-boekje kunt u zien op welk functieniveau uw functie thuis hoort. Vervolgens kunt u kijken wat uw loon behoort te zijn. CNV Dienstenbond pleit al sinds jaren voor functiewaardering omdat dan in één oogopslag helder is wat de functie is, wat er verwacht mag worden van een werknemer in een functie en welk loon daar tenminste bij hoort. De functie Retail Service Mederker (verder: RSM) bestaat niet in de CAO en de functiewaardering. Ons standpunt was/is, dat de RSM extra flexibel moet zijn omdat hij of zij steeds in een ander filiaal zijn of haar werk moet doen, maar dat is uw werkgever helemaal niet met ons eens. De RSM is ingedeeld in functiegroep B en daar verandert niets aan.

Retail Service Medewerker: een ontslagpool?
Er waren ook geluiden dat mensen het gevoel hadden dat ze in een ontslagpool terechtkwamen. Immers, je kunt volgens Gelders Have maximaal 3 jaar werkzaam zijn als RSM en dan is het einde contract. De heer Van Ree heeft nadrukkelijk bevestigd dat er geen sprake is van ontslag voor de huidige medewerkers. Op termijn wil werkgever wel dat er voor de RSM ers een contract is van maximaal 3 jaar.

Retail Service Medewerker/Filiaal Formatie Medewerker De vaste bezetting van een filiaal wordt gevormd door Filiaal Formatie Medewerkers. Dit zijn mensen met een contract voor onbepaalde tijd die minimaal 32 uur per week werken. Het criterium om benoemd te worden als Filiaal Formatie Medewerker is dat van de multi-inzetbaarheid. Dat is bijvoorbeeld een punt waarover op 22 maart nog eens verder moet worden gesproken, want hoe wordt de multi-inzetbaarheid bepaald en waarop en is het mogelijk dat een werknemer beroep aantekent tegen zijn of haar indeling?

Geen vaste werkplek voor de Retail Service Medewerker Werkgever wil de flexibiliteit vooral invullen door de RSM-er in diverse filialen aan het werk te zetten. Daarbij beroept werkgever zich op het feit dat in de arbeidscontracten staat dat een werknemer ook bereid is om in een ander dan het eigen filiaal te werken. CNV Dienstenbond heeft werkgever gewezen op het feit dat hij zich als goed werkgever dient te gedragen en dat er ook sprake is van verworven recht om te werken op een bepaalde plek. Ook dit is zon punt waarover om 22 maart verder moet worden gesproken.

Reistijd en reiskosten
CNV Dienstenbond is van mening dat de werknemer, die er niet om gevraagd heeft om als een flexibele 'vliegende keep' te worden ingezet zijn of haar reistijd en reiskosten vergoed moet krijgen. Op het punt van de reistijd staan werkgever en bond lijnrecht tegenover elkaar; werkgever is niet bereid om de reistijd te vergoeden, eventueel wil werkgever wel een begrenzing aangeven in de maximale reistijd, maar ook hierover liggen de meningen nog ver uiteen. Een vergoeding voor reiskosten hoger dan 0,14 per kilometer is niet bespreekbaar. CNV Dienstenbond heeft aangegeven zeer verbaasd te zijn over dit standpunt. Fiscaal gezien mag aan de werknemer vanaf 1 januari 2004 0,18 netto per kilometer worden betaald, en Gelders Have betaalt dat ook voor de zakelijke rijders, maar de werknemer die de opdracht krijgt om dan weer hier en dan weer daar te moeten werken, moet het doen met 0,14. Volgens werkgever is dit het gemiddelde dat een werknemer kwijt zou zijn als hij of zij met het openbaar vervoer zou reizen naar het ene of het andere filiaal.

Andere heikele punten
Gelders Have wil 4 weken van tevoren het werkrooster en de plaats waar gewerkt moet worden, aan de werknemer bekend maken. Dit is volgens werkgever voldoende duidelijk en zeker voor de werknemer. Werkgever wil geen afspraken over vaste werktijden en/of vaste dagen. Verder wil werkgever afspraken maken over een soort prioriteit in kinderopvangregelingen. Degene die niet mee wil werken aan Retail Service, wordt hier toch bij ingedeeld. Volgens werkgever heeft 90% hiertegen geen bezwaar.

Volgende afspraak
Zoals gezegd, hebben wij een volgende afspraak gepland op 22 maart as. Er liggen nogal wat heikele punten ter bespreking. Wilt u dat er naar u en de andere collegas die dit treft, geluisterd wordt, dan is het beslist noodzakelijk dat zich meer collegas aanmelden als lid van CNV Dienstenbond.

Binnenkort wordt u uitgenodigd voor een aparte ledenvergadering. Neem dan zoveel mogelijk collegas mee!