Gemeente Waterland


Het milieuprogramma 2004 is klaar en goedgekeurd door de raad. In het milieuprogramma geeft de gemeente aan welke activiteiten zij in 2004 wil ondernemen op het gebied van milieu. Ook kunt u lezen welke landelijke en regionale ontwikkelingen er zijn op milieugebied en hoe de gemeente hier meer omgaat. Hierbij kunt u denken aan gemeentelijke taken, zoals afvalverwijdering, bodembescherming, energiebesparing en het voorkomen van een legionella besmetting. U kunt het volledige milieuprogramma hier lezen, maar het ligt ook ter inzage bij het secretariaat van het bureau Vrom (geopend op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur en donderdag van 18.00 tot 20.00 uur) .

Punten uit het milieuprogramma:

* Afvalverwijdering
Er zijn diverse doorlopende en nieuwe activiteiten voor 2004 gepland, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van ondergrondse containers op Marken, het gescheiden inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal bij kinderdagverblijven en zorg instellingen, het opstellen van een afvalbeleidsplan en het onderzoeken van de mogelijkheden om huishoudelijk gft-afval niet meer gescheiden in te zamelen.


* Bodembescherming
Op het gebied van bodembescherming zal het onderzoek naar de mogelijkheden van een baggerdepot op de voormalige vuilstortplaat Overleek een vervolg krijgen.


* Controle en Handhaving
In het kader van controle en handhaving Wet milieubeheer zullen wij in 2004 zoveel mogelijk projectmatig gaan werken. Dit betekent dat het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Waterland in opdracht van ons handhavingsprojecten gaat uitvoeren bij bepaalde doelgroepen of gericht op een bepaald thema waarbij rekening is gehouden met landelijke en provinciale prioriteiten. In de gekozen projecten wordt onderscheid gemaakt in de projecten die in het veld worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld Milieuvergunningen en gebruiksvergunningen, Bouwstoffenbesluit, Afvalwater, Vuurwerk, Horeca, Jachthavens en controles gasflessen op campings en gasopslagen in het algemeen, en projecten van informatieve of organisatorische aard.


* Bedrijfsinterne milieuzorg
Met het oog op bedrijfsinterne milieuzorg zullen wij in 2004 een start gaan maken om te komen tot één centraal milieuzorgsysteem op basis van de internationale norm ISO 14001.


* Legionellabesmetting
Om te voorkomen dat mensen een legionella besmetting oplopen hebben wij in 2003 een risicoanalyse op al onze collectieve leidingwaterinstallaties uit laten voeren. Vervolgens zal in 2004 een beheerplan worden opgesteld.


* Klimaatbeleid
Naast het uitvoeren/invoeren en evalueren van maatregelen genoemd in het meerjarenprogramma energie regio Waterland en de centrale inkoop van duurzame en/of goedkopere energie zal wat betreft energiebesparing het klimaatbeleid centraal staan. Een plan van aanpak zal in 2004 ter beoordeling aan Novem en het ministerie van VROM worden aangeboden.