GroenLinks Tweede-Kamerfractie 10 maart 2004 13:51 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Onderzoek naar zorgfraude blijft hard nodig

(10 maart 2004)

Kamervraag

Hoeveel fraude in de zorg moet er aan het licht komen, voordat de minister er serieus werk van maakt? De stroom berichten over fraude in de zorg houdt niet op. Dit keer gaat het om fraude door ziekenhuizen en thuiszorginstellingen. In ziekenhuizen werken verpleegkundigen die niet worden betaald door het ziekenhuis zelf, maar uit de AWBZ-pot. Aan deze pot betalen alle Nederlanders mee. Ook blijken patiënten thuiszorg te krijgen die daarvoor niet zijn geïndiceerd.

GroenLinks heeft op meerdere momenten gevraagd om een onderzoek naar de omvang van zorgfraude, het instellen van een Fraudetoetscommissie en het instellen van fraudeteams bij de zorgkantoren. Allemaal voorstellen om de fraude in de zorg aan te pakken. Tot op heden wil het kabinet de voorstellen niet overnemen. Vindt het kabinet de fraude in de zorg niet belangrijk genoeg?

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over AWBZ-fraude (Ingezonden 10 maart 2004)


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht 'Megastrop door trucs in zorg'?


2. Bent u het eens met de stelling dat er een structureel patroon van fraude in de zorg lijkt te zijn?


3. Kunt u bevestigen dat er financiële trucs worden uitgehaald door bijvoorbeeld diabetesverpleegkundigen of specialisten te betalen uit de AWBZ in plaats vanuit het ziekenhuisbudget? Waarom is het nodig dat op zich wenselijke zorg via gesjoemel tot stand komt? Welke factoren in de financieringssystematiek van zowel de ziekenhuissector als AWBZ kunt u aanwijzen die tot dit gesjoemel uitnodigen?


4. Bent u het eens met de stelling dat door de modernisering de AWBZ fraudegevoeliger is geworden, zoals ook geconstateerd door de fraude-risico analyse van de Universiteit van Twente?


5. Is dit nieuwe bericht over omvangrijke zorgfraude reden om toch het onderzoek naar de omvang van fraude in de zorg uit te voeren, waar GroenLinks al vaker om heeft gevraagd? Zo nee, waarom niet?


6. Is dit nieuwe bericht over zorgfraude reden om toch een onafhankelijke Fraudetoetscommissie in te stellen, analoog aan het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal)?


7. Heeft u reeds met elkaar gesproken over de mogelijkheid van het instellen van fraudeteams bij zorgkantoren? Hoe staat u tegenover dit voorstel?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -