CBS

Industrie doet het iets beter

De situatie in de Nederlandse industrie is in januari 2004 licht verbeterd. De productie lag voor het eerst sinds vijftien maanden weer boven het niveau van een jaar eerder. Als rekening wordt gehouden met werkdageffecten, kwam ook de omzet hoger uit dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Meer productie
De industrie heeft in januari van dit jaar 1 procent meer geproduceerd dan in januari 2003. Vanaf oktober 2002 lag de productie voortdurend onder het niveau van een jaar eerder. De sterk op export gerichte industrieproductie is een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van de totale Nederlandse economie. Een belangrijke pijler onder de productietoename is de metaalindustrie. Deze produceerde voor het eerst sinds juni 2001 meer dan een jaar eerder. Ook de productie in de aardolie-, chemische en rubberindustrie lag hoger dan in januari 2003. De metaal en chemie zijn samen goed voor de helft van de toegevoegde waarde in de industrie.

Minder omzet door werkdag minder
In januari van dit jaar heeft de Nederlandse industrie 2 procent minder omgezet dan in januari 2003. Dit komt doordat januari dit jaar één werkdag minder telde dan vorig jaar. Het CBS raamt de negatieve invloed hiervan op 4 procent. Op de binnenlandse markt is 4 procent minder omgezet, terwijl de industriële export nagenoeg gelijk was aan die van januari vorig jaar. De grootste terugval van de omzet deed zich voor bij de voedings- en genotmiddelenindustrie en bij de metaalindustrie. Naast branches met minder omzet waren er ook die meer hebben omgezet. Met name door de papier- en grafische industrie werd meer verkocht. De aardolie-, chemische en rubberindustrie boekte nauwelijks meer omzet dan in januari vorig jaar.

Technische toelichting
De omzet is exclusief BTW. De productie-index van de industrie beschrijft de groei van de industriële productie (de 'toegevoegde waarde'). Dit kan ook worden opgevat als de voor prijsverandering gecorrigeerde groei van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens. Verschillen in de ontwikkeling tussen productie en omzet hangen vooral samen met de volgende factoren. Allereerst wordt de omzetontwikkeling beïnvloed door prijsveranderingen, die niet van invloed zijn op de productiecijfers. Daarnaast spelen veranderingen in de voorraden eindproduct een rol. Verder loopt bij langdurige productieprocessen de omzet (vaak in de vorm van termijnbetalingen) niet per se parallel met de productie. Van meer statistische aard zijn verschillen in wegingschema's: vooral de aardolie- en chemische industrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie tellen zwaarder mee in de omzet- en prijsontwikkelingen dan in de productiegroei. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens.

PB04-034
10 maart 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht