PERSBERICHT - 2004-03-10

National Geographic Magazine kiest Noorse regio

Fjord-Noorwegen s werelds meest ongerepte bestemming

Het fjordengebied in Zuidwest-Noorwegen, ook wel Fjord-Noorwegen genoemd, is door het vermaarde reismagazine National Geographic Traveler Magazine verkozen tot meest ongerepte, pure bestemming ter wereld.

Een deskundige jury van bereisde experts beoordeelde in totaal 115 toeristische bestemmingen wereldwijd. Fjord-Noorwegen scoorde het hoogst vanwege haar wonderschone, levendige en traditionele cultuur, het onovertroffen schone landschap, de rust en het ontbreken van massatoerisme. Ook werd de perfecte kwaliteit van de omgeving geroemd, naast de betrokkenheid van de lokale bevolking bij hun gebied.

Fjord-Noorwegen is, net als de andere bestemmingen, beoordeeld op zes criteria: ecologische en natuurlijke kwaliteit, sociale en culturele integriteit, de kwaliteit van historische gebouwen en archeologische plaatsen, aantrekkelijkheid, kwaliteit in toeristisch management en toekomstige projecten.

De maximaal te behalen score bedroeg 100 punten. Fjord-Noorwegen kreeg maar liefst 82 punten en belandde daarmee op de eerste plaats voor onder meer Torres del Paine in Chili, Nieuw-Zeeland en Paaseiland.

'ZEER TROTS'
Idar Andenes, directeur van Innovation Norway in Nederland is zeer trots op het feit dat de Noorse regio als meest ongerepte bestemming uit de bus is gekomen. Het is dan ook een bijzonder mooi gebied vol extremen waar iedereen de vakantie kan vinden die hij zoekt. Van de spirituele natuurliefhebber die gaat voor rust tot de actieve vakantieganger die wil white water raften. En de voorzieningen en accommodaties hebben allen een hoge kwaliteitsstandaard, aldus Idar Andenes.

De jury bestond uit tweehonderd bereisde experts op het gebied van ecologie, geografie, reisverslaggeving, stads- en regionale ontwikkeling en archeologie. Hen werd gevraagd bestemmingen te beoordelen die ze ooit zelf bezochten.

Kijk voor meer informatie op www.fjordnorway.com of neem contact op met Innovation Norway,
Frank Bartelds, telefoonnummer 070-3467348.

Noot voor de redactie (