Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Tweede koploperproject van start

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag de aftrap gegeven voor het tweede koploperproject, namelijk Polder Lappenvoort/Het Oosterland. Koploperprojecten zijn regionale voorbeeldprojecten die het integrale waterbeleid van de overheid uitdragen. Meerdere functies worden daarbij gecombineerd, zoals waterberging, landbouw, natuur en recreatie.

De ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM hebben in totaal
1.150.000 euro beschikbaar gesteld voor in totaal vier koploperprojecten. Het koploperproject De Oostpolder in de Kop van Noord-Holland is vorig jaar september van start gegaan. Het project Gietwaterbassins in de glastuinbouw in het Zuid-Hollandse Westland start april dit jaar.

De koploperprojecten zijn vorig jaar bij de ondertekening van het Nationaal Bestuursakkoord Water samen door het Rijk, de Unie van Waterschappen, Inter Provinciaal Overleg en Vereniging van Nederlandse Gemeenten benoemd.

Het nieuwe waterbeleid van de 21ste eeuw Ruimte voor water wordt onder de aandacht gebracht van het grote publiek met de campagne Nederland leeft met Water. Bij Ruimte voor water gaat het erom dat hogere dijken en zwaardere gemalen door klimaatverandering niet volstaan om Nederland te beschermen tegen overstromingen en wateroverlast. Nederland moet ruimte maken voor water voordat het water die ruimte zelf neemt.

Vanaf 11 Maart is ook een nieuwe televisiespot met Peter Timofeeff te zien. Daarin is het thema waterberging, evenals bij het koploperproject Lappenvoort/Oosterland.