Politiebond ACP

CAO-overleg opgeschorst!

Het overleg tussen de vier landelijke politiebonden (ACP, NPB, ANPV en VMHP) en de Minister van Binnenlandse Zaken is vandaag, na circa 3 maanden van overleg, stil komen te liggen. De politiebonden zijn tot de schorsing van het overleg gekomen, vanuit de overtuiging dat ze een CAO-pakket samengesteld in de huidige omstandigheden, niet met een positief advies voor kunnen leggen aan hun leden.

De omstandigheden voor een succesvol CAO-pakket waren al op voorhand overwegend negatief (aanval op prepensioen, WAO, WW, ziektekosten, geen loonruimte, etc.). Door de politiebonden is het uiterste gedaan om via rijk geschakeerde voorstellen de balans weer in evenwicht te brengen. Voorstellen die financieel moeizaam liggen, maar ook voorstellen die nauwelijks geld kosten. De politiebonden hebben zich daarbij volledig aan de afspraken van het najaarsakkoord gehouden. Van meet af aan hebben de bonden begrip gehad voor de moeilijke financiële situatie en bereidheid getoond op hun voorstellen in te leveren. Daartegenover heeft de minister vanaf dag 1 bij herhaling laten blijken geen financiële ruimte te hebben. Op deze wijze is open en reëel overleg niet mogelijk. Na 3 maanden van onderhandelen zijn de politiebonden tot de conclusie gekomen dat er nauwelijks overeenstemming mogelijk is op belangrijke en minder belangrijke themas.

Vandaag hebben de bonden er een landelijk persbericht uitgedaan. Binnen zeer korte termijn vindt overleg plaats over de vervolgstappen. Zodra de uitkomsten hiervan bekend zijn, wordt u uiteraard op de hoogte gebracht.