PERSBERICHT - 2004-03-10

Jaarthema krijgt digitaal gezicht: www.architectuurendesign.nl

Architectuur & Design gebundeld op NBTC-site

Het toeristisch themajaar Architectuur & Design 2004 is nu ook uitgebreid te beleven op het internet. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) lanceert vandaag de nieuwe site www.architectuurendesign.nl. Daarop is uitgebreid te zien wat er in dit themajaar op het gebied van zowel architectuur als design in ons land is te zien en te bezoeken. De site is ook te vinden via www.lekkerweg.nl en www.holland.com.

Architectuur & Design is de opvolger van het 'Van Gogh 150 jaar', het toeristische thema van 2003, dat meer dan 1,6 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland heeft getrokken. "Met een themajaar kun je je als land onderscheiden en daardoor meer bezoekers trekken. Voor toeristen en zakelijke reizigers is zon thema net die extra aanleiding om langs te gaan of er langer blijven. Ook voor congresorganisatoren is zon thema-onderwerp vaak dé reden om naar een bepaald land te gaan", aldus Gerben Baaij van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Bovendien is het een prima manier om jezelf breder te presenteren dan alleen met de traditionele ikonen.

Grote naam
Volgens Baaij zullen ook veel Nederlanders dit evenement aangrijpen voor een dagje uit of een korte vakantie. Het thema Architectuur & Design is niet zomaar gekozen. Nederland heeft een geheel eigen ontwikkeling op dat gebied. Klompen, molens en tulpen blijven belangrijk, maar we moeten niet onderschatten dat we ook internationaal op het gebied van architectuur en design een echt grote naam hebben, aldus Baaij.

Veel architectonische schatten en design-kunstwerken in Nederland komen dit jaar extra in de spotlights te staan. Er vinden binnen het thema tal van activiteiten, exposities en evenementen plaats. Een deel is nieuw, een aantal andere is een combinatie van bestaand aanbod, maar dan veelal met een bijzondere invalshoek. De nu nieuw geopende internetsite geeft een beeld van die activiteiten en zal steeds worden geactualiseerd.

Decor van Nederland
Op www.architectuurendesign.nl worden aparte hoofdstukken gewijd aan stijlen en stromingen, aan architecten en ontwerpers. Met fotos en achtergronden van meubels, lampen, bruggen, gebouwen en wijken wordt getoond welke design-kunstwerken en architectonische schatten we binnen handbereik hebben. Tenslotte is er een lijst van evenementen en tentoonstellingen en staan er gespecialiseerde
architectuur-rondleidingen op.

Architectuur is eigenlijk een onlosmakelijk deel van ons dagelijks leven, al staat niet iedereen daar natuurlijk doorlopend bij stil. Het is eigenlijk het decor van Nederland, zo licht Baaij toe. Ook design is dagelijks om ons heen en niet meer weg te denken. Het mooie daarvan is natuurlijk de combinatie van schoonheid en functionaliteit. Iedereen heeft, mogelijk soms zonder het te beseffen, wel een stuk design in huis. Niet iedereen kan zich misschien alle duurdere design-dingen permitteren, maar dat geldt ook voor kunst. In dat geval dan zijn er altijd het museum en andere plekken waar je er toch van kunt genieten.