Openbaar Ministerie

BVOM/Soesterberg, 10 maart 2004

Geen reden om aan werking flitsapparatuur te twijfelen

De apparatuur waarmee de politie op snelheid controleert voldoet aan strenge eisen. Evenals bij andere meetinstrumenten vindt een jaarlijkse keuring door het onafhankelijke Nederlands Meetinstituut (NMI) plaats. Dit geldt zowel voor flitspalen als voor de radarinstallatie in politievoertuigen. Elk meetmiddel beschikt over een (zichtbaar) label waaruit blijkt dat het apparaat niet langer dan een jaar geleden is geijkt. Bovendien zijn de politiemensen die met de apparatuur werken goed opgeleid. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen hoeft de beschikking te worden vernietigd omdat het bewijs (de foto) ondeugdelijk is. Bij twijfel wordt de foto bij voorbaat uit het geautomatiseerde verwerkingsproces gehaald en handmatig verwerkt.

De werkwijze van de politie is gedetailleerd vastgelegd in de Regeling Meetmiddelen Politie. Bij het meten van snelheid uit de radarauto is het niet van belang dat de auto waterpas staat. Wel dient de radarauto parallel aan de rijbaan te staan. De politieagenten die met de apparatuur werken, zijn bevoegd opsporingsambtenaar en hebben een specifieke training gevolgd om de apparatuur volgens de vastgestelde procedures te mogen bedienen. Voordat de apparatuur ter plaatse is ingesteld, wordt eerst een aantal proeffotos gemaakt om te controleren of de apparatuur correct functioneert. Een tweede check vindt plaats bij het uitlezen van de fotos op het politiebureau. Ook hier werken goed toegeruste en opgeleide politieambtenaren.

Overigens is het voor individuele snelheidsovertreders onmogelijk om met behulp van een eigen sjabloon vast te stellen of de foto goed is genomen. Het sjabloon waarover onlangs in de media is gesproken, wordt door de politie gebruikt om een foto handmatig te beoordelen, bijvoorbeeld wanneer er meer dan één voertuig op de foto is te zien. De foto die overtreders opvragen is vaak uitvergroot, waardoor het lijkt alsof de hoek niet klopt. Zowel de inrichting als de afstelling van de apparatuur is conform de richtlijnen.