PvdA Europees parlement


Eerlijke controle voor eerlijk voedsel

10 maart 2004
"Een goed resultaat voor de Rotterdamse haven." Dit stelt PvdA Europarlementariër Dorette Corbey na de goedkeuring door het Europees Parlement van nieuwe Europese wetgeving over controles op levensmiddelen en diervoeders.

Corbey heeft zich sterk gemaakt voor duidelijke regels voor alle havens in de EU. "Alle levensmiddelen die de Unie binnenkomen moeten op dezelfde strenge wijze worden gecontroleerd", aldus de PvdA Europarlementariër. "Tot nu toe zocht een aantal importeurs hun heil in havens waar minder streng gecontroleerd wordt dan in Rotterdam. De Rotterdamse haven staat bekend om zijn scherpe controles,

volgens sommigen te streng. Door overal strenge, maar gelijke testmethodes in te voeren loopt Rotterdam niet langer het risico 'Gekke Henkie van Europa' te worden. "

De nieuwe wetgeving is het sluitstuk van een pakket Europese voedselveiligheidsmaatregelen dat het antwoord vormt op de BSE-, dioxine- en andere voedselcrises. Zonder goede controles zouden nieuwe regels weinig waard zijn.

Corbey: "Het is niet alleen een goede dag voor de Rotterdamse haven, maar ook voor de Europese burger die met betere controles nog beter beschermd wordt tegen onveilig voedsel. Voedselbedrijven moeten de keuringskosten betalen en wie meer investeert in voedselveiligheid zal minder betalen. Dit is een goed en eerlijk principe en daarover is onze fractie bijzonder tevreden. Kleine bedrijven kunnen bovendien korting krijgen zodat we deze categorie bedrijven, die in de voedselsector zeer belangrijk is,

enigszins tegemoet komen. Belangrijk is ook de bepaling over transparantie. Een bedrijf dat rommelt met voedselveiligheid weet dat de informatie van de keuringsdiensten openbaar wordt."

Levensmiddelen worden wereldwijd verhandeld. Als gevolg van globalisering komen producten vanuit de hele wereld op ons bord. Sociaal-democraten verzetten zich niet tegen globalisering maar willen wel duidelijke regels om de wereldwijde handel in goede banen te leiden. De pistachenoten, de garnalen, de rijst en het kippenvlees dat wij uit 'derde landen' importeren moet veilig zijn. Verder moeten we ons natuurlijk ook beschermen tegen 'binnensluipende ziektekiemen', zoals de vogelgriep.

Maar voedselveiligheid mag geen dekmantel voor protectionisme zijn. Op aandrang van de sociaal-democraten heeft de EU zich er toe verplicht ontwikkelingslanden te helpen bij het opbouwen van capaciteit om te voldoen aan de Europese regels voor voedselveiligheid.

Ook dierenwelzijn aspecten van levensmiddelen worden onder het controleregime meegenomen.