Ingezonden persbericht


Controle VWA op tatoeagekleurstoffen

Mar 10 2004 Vanaf 3 april 2004 moeten alle tatoeagekleurstoffen ook worden voorzien van een vermelding van de gebruikte ingrediënten. De VWA gaat de kleurstoffen vanaf 1 mei dit jaar controleren. Dit vloeit voort uit het Warenwetbesluit van het ministerie van VWS dat per 15 september 2003 is vastgesteld naar aanleiding van een onderzoek. Hierin staat dat tatoeagekleurstoffen, die in het lichaam kankerverwekkende stoffen kunnen afgeven, verboden zijn. Het gaat hierbij vooral om bepaalde groepen kleuren, met name het oranje, roze en rode kleursegment. Dit Warenwetbesluit is ook van toepassing op kleurstoffen die voor permanente make-up worden gebruikt.

Wat doet de VWA
De controleur van de VWA controleert de etiketten en neemt monsters van de gebruikte kleurstoffen. Deze monsters worden in het laboratorium onderzocht op bacteriën en op de aanwezigheid van verboden stoffen. Hij geeft een boete of waarschuwing als de tatoeagekleurstoffen niet aan de eisen van het besluit voldoen. De Warenwet stelt op dit moment alleen eisen aan de veiligheid van tatoeagekleurstoffen. Het ministerie van VWS is bezig met het opstellen van een wettelijke regeling over de hygiëne in tatoeageshops.

Warenklachtenlijn
Heeft u klachten, twijfels of vragen over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488.