Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

10 maart 2004

UU en Koninklijk NIOZ tekenen samenwerkingsovereenkomst

De Universiteit Utrecht en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Koninklijk NIOZ) hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze overeenkomst vormt een bevestiging van de succesvolle samenwerking die al 15 jaar bestaat en geeft daaraan een juridisch kader. Drie medewerkers van NIOZ hebben al een deeltijdhoogleraarschap aan de universiteit, te weten: prof.dr. J.W. de Leeuw (faculteit Biologie en faculteit Geowetenschappen), prof.dr. J.Th.F. Zimmerman (faculteit Natuur- en Sterrenkunde) en prof.dr. J.S. Sinninghe Damsté (faculteit Geowetenschappen). De samenwerking heeft in de afgelopen 10 jaar geleid tot bijna 40 gezamenlijke projecten en ruim 25 gezamenlijke promoties. Bij één van deze promoties was de mathematicus Duistermaat, recent benoemd tot KNAW Akademiehoogleraar, de promotor.

Ter gelegenheid van de ondertekening heeft rector magnificus Gispen van de UU bij de voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) dringend aandacht gevraagd voor de penibele situatie waarin het zeegaande onderzoek in Nederland zich bevindt; NIOZ is een instituut van NWO. Dit onderzoek wordt bedreigd door een gebrek aan financiële middelen en subsidieregelingen. Zo is gebleken dat één van de universitaire onderzoekers via een algemene NWO-subsidie meetapparatuur heeft kunnen aanschaffen en uitzetten in de Arabische Zee. Maar deze apparatuur moet ook onderhouden worden. En daarvoor moet de onderzoeker bij een ander onderdeel van NWO een aanvraag voor vaartijd indienen die in de open competitie kan worden afgewezen. In dat geval ligt de apparatuur ongebruikt op de bodem van de Arabische Zee. De beide besturen van de Universiteit Utrecht en NIOZ vinden dit ongewenst en zorgelijk.

Samenwerking UU en NIOZ

Al vele jaren werken onderzoekers van de Universiteit Utrecht en NIOZ samen in baanbrekend onderzoek op het gebied van het zeegaande en observationele oceanografische onderzoek, organische geochemie, mariene ecologie, ecotoxicologie en wiskundige modellering van golfpatronen. Steeds vaker trekken de universiteit en NIOZ ook samen op in grotere projecten met derden (bijvoorbeeld Europese projecten). De overeenkomst legt algemene juridische afspraken vast voor toekomstige samenwerking tussen onderzoekers van de universiteit en NIOZ, bijvoorbeeld over eigendomsrechten van resultaten van onderzoek. Dit voorkomt dat er bij elk nieuw samenwerkingsproject opnieuw afspraken moeten worden gemaakt.

Nadere informatie

Joop Kessels, woordvoerder Universiteit Utrecht, telefoon (030) 253 4477, e-mail j.kessels@usp.uu.nl

Internet

Universiteit Utrecht: www.uu.nl/nieuws

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee: www.nioz.nl