Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District IJsselstreek


P E R S B E R I C H T


10 maart 2004


Onderwerp: preventieproject tegen autokrakers


Met enige regelmaat vinden er series auto-inbraken in de regio Apeldoorn - Zutphen- Deventer plaats. In Eerbeek, Brummen, Voorst en in Twello zijn inmiddels enkele tientallen automobilisten de dupe van het autokrakersgilde geworden. Het vermoeden bestaat, dat de autokrakers georganiseerd op pad gaan en met extra toezicht èn een preventieactie wil de politie samen met het publiek de autokraken tegen gaan.


Politietoezicht, flyer-acties door de dorpswachten, flyers in bibliotheken èn aandacht in de media zijn de belangrijkste "wapens" tegen de steeds vaker voorkomende auto-inbraken.


De meeste diefstallen vinden in de late avond- en nachtelijke uren plaats. Men vernielt een portierslot of neemt een ruitje uit de sponning waarna de radio-cdspeler gestolen wordt. Daarnaast hebben de dieven het ook voorzien op cd-tjes en allerhande waardevolle spullen in de auto en inmiddels zijn ruim 100 eigenaren benadeeld !


De politie vraagt dan ook de hulp van het publiek om alert te zijn op mensen die rond die tijd veel aandacht hebben voor geparkeerd staande auto's. Vooral mensen die op een laat tijdstip hun hond uitlaten kunnen in deze een belangrijke bijdrage leveren.


De politie heeft een aantal adviezen, hier volgen er enkele:


Sluit de auto op de oprit af, ook al staat de auto direct naast uw huis. Staat de auto op straat, misschien kunt u deze onder een lantaarnpaal plaatsen, want inbrekers hebben een hekel aan licht !


Laat het frontje van de autoradio niet in de auto achter. Verstop dit niet in het dashboardkastje of onder de mat, want men kent deze plekjes.Ook het in de auto achterlaten van cd-tjes en rij- of kentekenbewijzen is geen verstandige zet. Laat het dashboardkastje open zodat dieven zien dat er alleen maar een garantieboekje in ligt en geen waardevolle spullen. Bij stationwagons adviseert de politie om het dekzeil om dezelfde reden niet af te sluiten.


Tijdens de actie zullen onder meer de dorpswachten flyers met preventieadviezen gaan verspreiden. Op de weekmarkten worden deze flyers uitgedeeld en verder komen ze in bibliotheken en in gemeentehuizen te liggen.


Op deze wijze verwacht de politie het publiek te overtuigen van de eigen rol tegen deze diefstallen, want preventie begint bij jezelf !


Mocht u informatie hebben, bel dan 0900 - 8844.


Einde bericht


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52

---- --