Provincie Zuid-Holland

Gedeputeerde Van Heijningen voor Zuid-Holland in Linie-commissie Nieuwe Hollandse Waterlinie

Op woensdag 10 maart is door minister Veerman de Linie-commissie voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie geïnstalleerd. De officiële installatie vond plaats tijdens een werkbezoek door de ministers Dekker en Veerman aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Oud-burgemeester van Nijmegen, Ed d'Hondt is voorzitter van de commissie. De commissie bestaat verder uit vijf gedeputeerden van de vijf waterlinieprovincies: Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant en vijf vertegenwoordigers van de betrokken departementen. Voor Zuid-Holland neemt gedeputeerde cultuur, recreatie en toerisme F.D. (Erik) van Heijningen zitting in de Liniecommissie.

De Liniecommissie is verantwoordelijk voor de realisatie van het Linieperspectief Panorama Krayenhoff. Het Linieperspectief gaat een belangrijke rol spelen bij de ruimtelijke inrichting van Nederland. De plannen in het Linieperspectief worden uitgevoerd door het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie moet een herkenbaar gebied worden, dat duurzaam instandgehouden wordt door toevoeging van eigentijdse functies, zoals recreatie en toerisme, waterberging en natuur.

In Zuid-Holland

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een historische verdedigingslinie van 85 km lang, die wordt gemarkeerd door forten, groepsschuilplaatsen en kazematten. De Linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De kanonkazemat, die ten noordoosten van de Diefdijk bij de kruising met de A2 ligt, wordt tegelijk met de werkzaamheden aan de waterkering en het viaduct opgeknapt. De diefdijk loopt langs de provinciegrens van Gelderland en Zuid-Holland. "De realisatie van het project aan de Diefdijk is voor Zuid-Holland een belangrijke ontwikkeling op het gebied van cultuurhistorie, recreatie en toerisme. De provincie Zuid-Holland draagt graag haar steentje bij om op een historisch verantwoorde wijze de kanonkazemat aan de Diefdijk in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.", aldus gedeputeerde Erik van Heijningen.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

www.zuid-holland.nl