Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 maart 2004


Vragen van de leden Waalkens en Wolfsen (beiden PvdA) aan de minister van Justitie


* Bent u op de hoogte van het vrijuit gaan van een mogelijke paardenverkrachter in Utrecht, omdat seks met dieren niet strafbaar zou zijn, wanneer het dier geen letsel heeft? Klopt dit en zo ja, vindt u het aanvaardbaar?


* Deelt u onze mening dat seks met dieren een inbreuk maakt op het welzijn van het dier en tot onnodige stress en onzichtbare pijn leed kan leiden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe beoordeelt u dan de juridische gang van zaken dat dierenverkrachters ondanks de bepalingen van artikel 36 lid 1 van de Gezonsheids- en Welzijnswet voor Dieren, waarin het verbod ligt om zonder redelijk doel of door overschrijding van de toelaatbaarheid bij een dier pijn of letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen, niet juridisch vervolgd worden in het geval het dier geen aantoonbaar letsel heeft opgelopen bij de bedoelde handelingen?


* Bent u bereid in artikel 36 lid 2 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren onder de verboden gedragingen op te nemen het uitoefenen van seksuele handelingen met een dier wat ten koste gaat van de gezondheid of het welzijn van het dier , zodat seks met dieren strafbaar wordt?


Hens Schonewille, Paardenverkrachter Utrecht gaat vrijuit , Telegraaf, woensdag 10 maart 2004, p. 1, 6.


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl