VESTIA DEN HAAG SCHEVENINGEN

Zeewater warmtecentrale in Duindorp

Persbericht

Den Haag, 11 maart 2004

Vestia is als woningcorporatie betrokken bij de herstructurering van de wijk Duindorp te Scheveningen (gemeente Den Haag). In deze wijk wordt momenteel geherstructureerd, waarbij deels ook nieuwbouw plaatsvindt. Het streven is om van Duindorp een energieneutrale wijk te maken. Er is een concept ontwikkeld om circa 750 woningen te voorzien van warmte op basis van individuele warmtepompen, die hun warmte indirect onttrekken aan zeewater.

Korte omschrijving van het concept
De woningen worden elk voorzien van een (individuele)warmtepomp, die voorziet in de warmtebehoefte van zowel ruimteverwarming als warmtapwaterbereiding. Om de warmtevraag te beperken worden de woningen onder andere uitgerust met gebalanceerde ventilatie en lage temperatuur vloerverwarming.
De individuele warmtepompen onttrekken de warmte aan een collectief bronnet. Dit net wordt op zijn beurt gevoed vanuit een zeewatercentrale in de haven, waar warmte uit de zee wordt onttrokken met behulp van een warmtewisselaar en een centrale warmtepomp-installatie.

Procedure
Het project is aangemeld voor een europese subsidie. Aangezien de planning van de herstructurering voorloopt op de beslissing over deze subsidie, hebben Vestia en de Gemeente Den Haag besloten om zich ieder voor de helft van de gevraagde subsidie garant te stellen.

Hiermee is groen licht gegeven om dit innovatieve systeem, wat nog nergens ter wereld op deze schaal wordt toegepast, te gaan realiseren.

Ontwerp
Het ontwerp is gemaakt door Deerns Raadgeving te Rijswijk en de uitvoering zal plaatsvinden door GTI.