Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

10 maart 2004

Persbericht

Honkbalbond en Organisatiecomité WK 2005 begraven strijdbijl

Na een periode van onmin en irritatie hebben de Honkbalbond KNBSB en het Organisatiecomité van het Wereldkampioenschap 2005 (SIBEN) elkaar uiteindelijk toch weer kunnen vinden.

Grootste punt van discussie was de autonomie van SIBEN. Naar het oordeel van de KNBSB werd door SIBEN te veel op eigen houtje gewerkt, dus zonder medeweten of -in bepaalde gevallen- instemming van de KNBSB. Dat leidde uiteindelijk tot een niet te overbruggen kloof tussen de partijen, waardoor het organisatiecomité van SIBEN op 1 november 2003 terugtrad.

Ondanks de kloof was een deel van het Bondsbestuur van de KNBSB van mening, dat de organisatie van het Europees Kampioenschap en het Olympisch Kwalificatietoernooi in 2003 wel degelijk in het algemeen goed was aangepakt door SIBEN. Vanaf december is daarom gepoogd om partijen toch weer bij elkaar te brengen.

Die poging leek te lukken, maar leidde wel tot het vertrek van KNBSB-voorzitter Reitsma. Penningmeester Voorn sloot zich bij Reitsma aan. Daarnaast vetrokken nog enkele KNBSB-bestuursleden, maar hun vertrek houdt geen verband met de kwestie SIBEN.

Een gesprek tussen delegaties van KNBSB en SIBEN vond plaats op 18 februari 2004 en daarbij hebben partijen volledige overeenstemming kunnen bereiken over het verleden, maar vooral ook over de te varen koers in de aanloop naar het WK 2005.

Op de Bondsraad van zaterdag 6 maart 2004 hebben ook de aangesloten verenigingen hun fiat aan de voortzetting van de relatie met SIBEN gegeven. Dat er nu een onvolledig KNBSB-bestuur bestaat, is naar alle waarschijnlijkheid slechts voor een periode van enkele weken.

Oud-minister en fractievoorzitter Hans Dijkstal zal in de komende weken samen met het zittende bestuur mogelijke kandidaten ontvangen, zodat uiterlijk eind april weer een voltallig bestuur zal kunnen aantreden. De huidige taken worden waargenomen door Leo Smallegange, die voorlopig de functies van Voorzitter en Penningmeester zal waarnemen, Guus van Dee, die voorlopig verantwoordelijk is voor de Honkbalportefeuille, en de heer Ton Hendriks, die Softball voor zijn rekening neemt.

Het is bekend, dat er in de Verenigde Staten het voornemen bestaat om in maart 2005 een professioneel honkbaltoernooi te houden. Hoewel Major League Baseball (MLB) daaraan graag de naam "Wereldbeker" wil verbinden, zal er toch meer sprake zijn van een toernooi over slechts enkele dagen, dan van een alternatief wereldkampioenschap. Er is thans nauw overleg tussen de wereldhonkbalbond IBAF en MLB en het ziet ernaar uit, dat partijen ook hier elkaar zullen vinden in een gezamenlijke oplossing, waarbij de belangen van Nederland als organiserend land, nadrukkelijk een rol spelen.

Wat daarvan ook zij, het WK2005 in Nederland loopt geen gevaar.

Nadere informatie te verkrijgen bij:
KNBSB, Leo Smallegange tel.: 079-3208610

Perkinsbaan 15
3439 ND Nieuwegein
telefoon:+31 (0)30-6076070
fax : +31 (0) 30-2944303

---- --