Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 9 maart 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 9 maart 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Coördinerende rol GS bij ontwikkeling gebiedsvisie DobbeplasIn reactie op een brief van de Functionele Commissie Dobbeplas, zeggen GS toe de gevraagde coördinerende rol op zich te nemen bij de ontwikkeling van een breed opgezette gebiedsvisie van de Dobbeplas. Het gaat hierbij om het beheer van diverse groengebieden in de driehoek Den Haag, Delft, Zoetermeer. Om tot deze gebiedsvisie te komen, moet een nadere verkenning plaatsvinden naar mogelijke partners en gebieden die hiervoor in aanmerking komen. De provincie Zuid-Holland zal op bestuurlijk niveau de bereidheid hiertoe af tasten.

Halfjaarrapportage wachtlijsten jeugdzorg vastgesteldGS hebben de halfjaarrapportage (peildatum 31 december 2003) van de provinciale jeugdzorginstellingen over de voortgang bij het wegwerken van de wachtlijsten voor de jeugdhulpverlening vastgesteld.

De wachtlijst voor een eerste afspraak bij Bureau Jeugdzorg - de screening - is sterk gedaald. Dit geldt ook voor de wachtlijst voor korte, ambulante hulp. GS stellen dat deze wachtlijsten in 2004 niet meer mogen oplopen. De wachtlijst bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is opnieuw gestegen. Dit heeft onder meer te maken met de publiekscampagne die in 2003 is gehouden. Daarom voeren GS een beleidswijziging door met als doel de wachtlijst voor een onderzoek na een melding van mogelijke kindermishandeling, per 1 oktober 2004, structureel op te lossen. De wachtlijst bij de geïndiceerde zorg van langer dan 2 maanden is door twee zorgaanbieders nagenoeg weggewerkt; het gaat om Stek (regio Midden) en Trivium (regio Zuid). De wachtlijst concentreert zich nu bij Cardea (regio Noord), die een plan van aanpak zal indienen om alsnog de wachtlijst weg te werken. Cardea ontvangt hiervoor een extra incidentele subsidie omdat hun wachtlijst rechtstreeks samenhangt met het wegwerken van de wachtlijst bij Bureau Jeugdzorg. Op 14 april 2004 is een werkbezoek van de Statencommissie Samenleving gepland aan de gezamenlijke directeuren van de provinciale jeugdzorginstellingen. Zij willen de voortgangsrapportage uitbreiden met een nieuw aspect: het meten van de doelgerichtheid van de jeugdzorg in Zuid-Holland.

Provincie meldt Rijn-Gouwezone aan als voorbeeldprojectGS hebben de Rijn-Gouwezone aangemeld als voorbeeldproject dat een plaats moet krijgen in de ruimtelijke ordening. Dit naar aanleiding van een verzoek van minister Dekker van VROM.Het gaat om het gebied gelegen tussen Gouda en de kust, waar de RijnGouweLijn gaat rijden. Deze rijdt momenteel op proef tussen Gouda en Alphen aan den Rijn, maar wordt doorgetrokken richting Noordwijk.De RijnGouweLijn wordt door Zuid-Holland gezien als een belangrijke drager van verstedelijking en economische bedrijvigheid in het gebied. Het gaat om het oostelijke traject en het westelijke traject van de RijnGouweLijn, de Oude Rijn zone, en het gebied tussen Leiden en Katwijk. Belangrijkste doelen zijn een systematische relatie leggen tussen stedelijke ontwikkeling en infrastructuur, vormgeven aan de overgang van het kustgebied naar het groene Hart via de tussenliggende steden en de economische ontwikkeling van dit deel van de Zuidvleugel.

GS akkoord met ondertekening startverklaring overslagterminal Alphen aan den RijnGS stemmen in met de ondertekening van de startverklaring omtrent de overslagterminal in Alphen aan den Rijn (OTA) op 17 maart a.s. De provincie is eind 2002 gestart met de voorbereidingen van een overeenkomst tussen de provincie, de gemeente Alphen aan den Rijn, Prorail en de Van Uden Group over de realisatie van het project. Alle partijen hebben op ambtelijk niveau uitgesproken de samenwerking voor het project te willen bekrachtigen in een overeenkomst. In deze startverklaring worden bindende afspraken vastgelegd. De verklaring wordt op 17 maart a.s. ondertekend.

Beantwoording schriftelijke vragen VVD over de de aanleg van de N470 (nr. 1857)De heren Van der Sloot en Waterman willen van GS weten hoe het staat met de (herstel-)procedures rond de aanleg van de weg tussen Zoetermeer en Delft, met een aftakking naar Rotterdam. Gedeputeerde Staten schetsen in hun antwoord de stand van zaken.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp