Johannes Wier Stichting

Onderzoek Illegaliteit & Chronische ziekte Datum: 10 maart 2004
Onderwerp: Illegalen

Gevraagd: artsen, hulpverleners en anderen die contact / ervaring hebben met mensen die zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijven en lijden aan een chronische ziekte, zoals diabetes, epilepsie, astma, HIV, nierziekten.
Voor een onderzoek naar illegaliteit en chronische ziekte zijn de Johannes Wier Stichting en Pharos op zoek naar patiënten uit de betreffende groep, en artsen en hulpverleners die met hen te maken hebben (gehad).

Het onderzoek "De gezondheid van chronisch zieke illegalen in Nederland" wordt in opdracht van Pharos en de Johannes Wier Stichting in de periode maart t/m juni 2004 uitgevoerd in de regio Amsterdam. De hoofdvraag van het onderzoek is: Hoe gaat iemand die "illegaal" in Nederland verblijft om met een chronische somatische aandoening? De onderzoekers bekijken hoe (de toegang tot) de zorg geregeld is en welke knelpunten er daarbij bestaan. Omdat in eerder onderzoek vooral interviews zijn afgenomen bij artsen, kijkt dit onderzoek specifiek naar de ervaringen van de patiënten zelf. Ook worden een aantal interviews gehouden met hulpverleners en artsen.

Voor meer informatie of suggesties: Hugo Konz (Pharos)H.Konz@pharos.nl

Dit artikel komt van Johannes Wier Stichting - mensenrechten en gezondheidszorg
http://www.johannes-wier.nl

De URL voor dit verhaal is: http://www.johannes-wier.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=187