VVD



Nieuws

10 mrt 2004 - ?Ontwikkelingshulp richten op andere Tweede-Kamerfractie delen Afrika?

De Kamer bespreekt vandaag het Afrika beleid van het kabinet. Het kabinet kiest voor een regionale aanpak van ontwikkelingssamenwerking in Afrika. De regionale benadering die de ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking voorstaan, gaat wat de VVD betreft voorbij aan de criteria van goed bestuur en goed beleid, criteria die voorwaarde zijn voor een succesvol ontwikkelingssamenwerkingbeleid.

,,Als we uitgaan van die criteria hebben we in feite in het Grote-Merengebied en in de Hoorn van Afrika weinig te zoeken' zegt Zsolt Szabo, woordvoerder ontwikkelingssamenwerking, ,,we kunnen ons beter concentreren op het westelijk deel van Afrika op landen als Ghana, Senegal Mali, Kaapverdië en Benin."

Duurzame economische groei is volgens de VVD dé cruciale voorwaarde om te komen tot effectieve armoedebestrijding en politieke stabiliteit. Economische ontwikkeling verdient daarom prioriteit om te komen tot resultaat. Het ontwikkelingssamenwerkingbeleid dient snel te evolueren van de nadruk op hulp, naar de nadruk op handel. De VVD vraagt daarom de minister van Ontwikkelingssamenwerking om specifiek aan te geven hoe deze landen in westelijk Afrika er met hulp van Nederland er economisch bovenop komen. Met andere woorden: welke activiteiten worden er de komende jaren op economisch vlak uitgevoerd die leiden tot duurzame economische groei in die regio, welke financiële middelen worden daarvoor gereserveerd, welke type organisaties worden erbij betrokken en op welke wijze wordt het resultaat gemeten. De VVD denkt hierbij aan het substantieel verhogen van gelden binnen de begroting die bijdragen tot duurzame economische groei. ,,Laten we breken met de traditionele wijze van het geven van ontwikkelingshulp en nieuwe methoden zoeken om de Derde Wereld mee te laten delen in onze welvaart", vervolgt Zsolt Szabo.

De VVD vraagt de minister tevens om tijdens het voorzitterschap van de EU in de tweede helft van 2004 tot harde afspraken te komen met de EU lidstaten over het bereiken van het 0.7% BNP niveau niet later dan eind 2006. Deze norm die al in 1969 op tafel lag mag na 35 jaar wel eens bereikt worden. Zo niet, dan ontstaat er voor de VVD een nieuwe situatie en zal het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingbeleid opnieuw moeten worden geformuleerd.

10 maart 2004