Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Samen zoeken naar oplossingen voor problemen aardappelmarkt

LELYSTAD - "Onder invloed van de vergadering van deze avond zagen we de termijnmarkt vandaag al omhoog lopen", met deze opmerking opende Jaap Haanstra (LTO) zijn betoog tijdens de door POA georganiseerde openbare bijeenkomst over de aardappelmarkt. Het onderwerp leeft. Dat blijkt uit het grote aantal telers die in Lelystad aanwezig waren.

POA-voorzitter Dick Vogelaar verwoordde de gevoelens van de aanwezige telers: Hoe kan het dat zelfs in zo'n extreem jaar het prijsniveau niet hoger is? Dit is het bewijs dat de marktwerking van de aardappelen ver beneden peil is. Victor Phaff gaf een analyse van de veranderingen in de keten. Phaff is secretaris van de North-western European Potato Growers (NEPG), waar POA deel van uitmaakt. Hij gaf aan dat er nog maar enkele grote spelers in de markt over zijn. Die grote spelers willen liefst zaken doen met grote partijen. Telers moeten in zijn ogen dus de krachten bundelen om sterker te staan in onderhandelingen. In de NEPG wordt hiermee een begin gemaakt: zo wordt er momenteel gesproken over een uniform leveringscontract. Het doel hiervan is dat telers in de deelnemende landen uiteindelijk alleen nog maar contracten tekenen die aan de NEPG richtlijnen voldoen. In die contracten worden de rollen omgedraaid: de teler legt het contract voor waar de industrie de aardappelen mee kan kopen. Daarnaast is de NEPG bezig om het kennisniveau van de telers op hetzelfde niveau als dat van de verwerkende industrie te brengen. Hiervoor wordt informatie verzameld en verspreid over bijvoorbeeld arealen, opbrengsten, voorraden, verwerking en kostprijzen. Jaap Haanstra, voorzitter van de Werkgroep Consumptie Aardappelen en Uien van LTO vindt dat de telers een spiegel moeten voorhouden. Er moet een gedragsverandering komen. Er worden contracten getekend die onder de kostprijs liggen. En de marktwerking verslechtert, omdat er in de contracten veel tonnen worden meegeleverd tegen een nader af te spreken prijs (beursnotering). Deze aardappelen liggen daarmee vast en komen dus niet meer op de vrije markt. Mede hierdoor schat Haanstra is het aandeel vrije aardappelen op de markt nog maar 15-20 %.

Mogelijke verbeteringen voor de malaise ziet LTO in de herintroductie van de aardappelopties op de termijnmarkt en investeringen in de keten. Met dat laatste bedoelt Haanstra dat we betere kwaliteit in speciale verpakkingen moeten leveren in plaats van bulk, dus meer inspelen op de wensen van de consument.

Vanuit de zaal kwam de oproep aan de diverse organisatie om zo veel mogelijk samen op te trekken in het zoeken naar oplossingen. Dick Vogelaar zei namens POA toe dit waar mogelijk inderdaad te zullen doen, want het is al moeilijk genoeg om alle telers op één lijn te krijgen. Tevens waren er diverse telers die opriepen om zo veel mogelijk handvaten te creëren om toch vrije aardappelen te kunnen (blijven) telen.

Voor meer informatie kunt u bellen naar:
Dick Vogelaar, tel: 0167 - 564 283 of 06 - 51 35 99 97

Producenten Organisatie Aardappelen (POA), Groeneweg 43, 4758 SW, Standdaarbuiten, tel: 0168 - 33 59 94, fax: 0168 - 33 66 73, e-mail: poa@poa-info.nl


---- --