Gemeente Alkmaar


Sticker waarschuwt fietsers voor dode hoek vrachtwagens

Alkmaar, 10 maart 2004

Vanaf vandaag rijden de grote reinigingsvoertuigen van de gemeente Alkmaar met een 'dodehoeksticker'. In de dode hoek, op de zij- en voorkant van de vrachtwagens staan brede, witte en oranje strepen en daarop de tekst `pas op dode hoek'. Aan deze bestickering kunnen fietsers en voetgangers zien, of zij in de dodehoekzone van de vrachtwagen staan, de plek waar de vrachtwagenchauffeur hen niet kan zien.

Jaarlijks zijn er in Nederland tientallen verkeersslachtoffers omdat zij niet gezien zijn in de dode hoek van een vrachtwagen. Per 1 januari 2003 moeten daarom alle vrachtwagens dodehoekspiegels en camera's hebben. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt echter dat met deze maatregel slechts vier op de tien letselschades worden voorkomen. Met name fietsers zijn slachtoffer van de dode hoek. En dan niet zozeer de roekeloze rijders, maar ook de fietsers die zich netjes aan de regels houden en zich bij een verkeerslicht of -kruising naast de vrachtwagen opstellen, zo blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond. Wanneer fietsers zich namelijk volgens de geldende regels naast een vrachtwagen opstellen, verdwijnen ze uit het zicht van de vrachtwagenchauffeur. Een hulpmiddel, naast de spiegels en camera's, is de dodehoeksticker. De sticker markeert de dodehoekzone van de vrachtwagen en waarschuwt op die manier de fietser en voetganger niet in deze zone bij de vrachtwagen te gaan staan.

Het oorspronkelijke idee voor de sticker is afkomstig van Jan-Willem Vrijbloed van het gelijknamige transportbedrijf in Haarlem. Gezien de positieve ervaringen van dit bedrijf met de stickers heeft de gemeente Zandvoort het idee reeds overgenomen en nu volgt dus ook de gemeente Alkmaar.

10 maart 2004