Gemeente Alkmaar


Gemeente pakt tuinen op gemeentegrond aan

Alkmaar, 10 maart 2004

De gemeente gaat illegale situaties op gemeentegrond aanpakken. Veel Alkmaarders hebben een stuk gemeentegrond bij hun woonerf getrokken. De gevallen waarin dit niet officieel met de gemeente is overlegd worden nu aangepakt. In de wijk Huiswaard start de gemeente met dit aangescherpte beleid.

Met enige regelmaat betrekken inwoners een stuk gemeentegrond bij hun woonerf. Voordat dit gebeurt moet uiteraard wel toestemming gevraagd worden aan de gemeente. De afgelopen jaren is dit vaak niet gebeurd. Veel inwoners gebruiken dus illegaal gemeentegrond. De gemeente pakt dit nu aan om orde op zaken te stellen en een einde te maken aan het illegaal uitbreiden van tuinen op gemeentegrond. Per wijk wordt een inventarisatie gemaakt. Met Huiswaard wordt begonnen.

Niet te koop
In heel uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een stuk gemeentegrond te kopen of te huren. Vaak is dit echter niet het geval. Op alle plaatsen waar het gemeentegroen een belangrijke functie heeft voor de wijk, kan de grond niet worden verkocht. Er wordt niet verkocht als grond bijvoorbeeld officieel deel uit maakt van een park of een speelterrein, of als er leidingen liggen, waar de gemeente makkelijk bij moet kunnen. Ook zogenoemde ecologische verbindingszones, ofwel groen dat belangrijk is voor het instandhouden van natuur, blijven in beheer bij de gemeente. Dan is er nog groen dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld speelplaatsen, zithoeken, parkeerplaatsen of bebouwing af te schermen. Soms gaat het ook om stukken waar bewust lage beplanting is aangebracht voor goed overzicht en een veilige verkeerssituatie. Ook deze grond verkoopt de gemeente niet.

Begin in Huiswaard
De bewoners van Huiswaard hebben van de gemeente een infobulletin ontvangen. Daarin worden zij geinformeerd over de stand van zaken rondom de illegale tuinen op gemeentegrond. Begin april maakt de gemeente een laatste ronde door de wijk. Inwoners die op dat moment nog illegaal gemeentegrond in gebruik hebben krijgen een persoonlijke brief thuis met daarin het verzoek de oude situatie te herstellen. Wanneer er de mogelijkheid bestaat om de grond te kopen, dan wordt dat ook in deze brief aangegeven. Vanaf 15 maart ligt er bij het Wijkinformatiepunt aan de Muiderwaard een tekening ter inzage. Op donderdag 15 april tussen 17.30 en 21.30 uur is een inloop georganiseerd, waarbij de wijkbeheerder en een medewerker van de afdeling Vastgoedbeheer van de gemeente aanwezig zijn om uitleg te geven over uw specifieke situatie.

Ontruimen
Wanneer bewoners niet de mogelijkheid hebben om de grond te kopen of niet van die gelegenheid gebruik maken, moeten zij de grond ontruimen. Dit houdt in dat omheiningen verwijderd moeten worden, net als bestrating, bebouwing en zelfgeplante hagen.

Gemeentegrond kopen of huren
Wanneer inwoners gemeentegrond willen kopen (of -onder bepaalde door de gemeente gestelde voorwaarden- huren), dan kunnen zij daarvoor een schriftelijke aanvraag indienen bij de gemeente.

10 maart 2004