Gemeente Baarn

Huisvesting basisscholen nog onderwerp van overleg

10-03-2004

Geen ingrijpende veranderingen komend schooljaar

Dit schooljaar en komend schooljaar (2004/2005) zijn er geen ingrijpende veranderingen in de huisvesting van Baarnse basisscholen, zoals verhuizing of verplaatsing, te verwachten. Berichten hierover die onlangs in plaatselijke media verschenen, zijn onvolledig en voorbarig en kunnen verwarring scheppen bij leerlingen, ouders en personeel van de scholen. De feiten zijn dat de gemeente nog in overleg is met de schoolbesturen over de huisvesting. Het college van B&W heeft de schoolbesturen een aantal voorlopige uitgangspunten voorgelegd waarop de schoolbesturen tot begin maart kunnen reageren. Op basis hiervan zal het college van B&W binnenkort een definitief standpunt innemen.

Het overleg tussen gemeente en basisscholen over de huisvesting bevindt zich op dit moment in een stadium waarin van beide kanten nog zaken open liggen. Daarom hebben schoolbesturen en gemeente met elkaar afgesproken om eerst nog vertrouwelijk te overleggen. Zodra plannen een vaste vorm aannemen, kan daarover gezamenlijk naar buiten worden getreden. Op die manier voorkomt men onnodige verwarring.

De gemeente betreurt het dat zaken uit het overleg toch al in dit stadium in de publiciteit zijn gekomen. Gezien de verwarring die hierdoor mogelijk ontstaat, vindt het college van B&W het belangrijk duidelijkheid te scheppen over de status en voortgang van de besprekingen.

Knelpunten
De huisvesting van de Baarnse basisscholen is al enige jaren een onderwerp van discussie. Gelet op de huidige knelpunten in de huisvesting, zoals panden die relatief duur zijn in onderhoud en onvoldoende tegemoet komen aan moderne onderwijseisen, is het belangrijk dat er een beleid voor de komende jaren wordt vastgesteld. Daarom heeft de gemeenteraad vorig jaar gevraagd een studie naar de huisvesting van het basisonderwijs te verrichten, waarbij gekeken zou worden naar clustering van scholen en/of brede scholen als mogelijke oplossingen voor de knelpunten. In de zomer van 2003 is de raadscommissie geïnformeerd over de voortgang van de studie.

Er zijn verschillende oplossingsmogelijkheden denkbaar voor de gesignaleerde knelpunten in de onderwijshuisvesting. Deze zijn in het najaar van 2003 voorgelegd aan de schoolbesturen die op basis hiervan hun voorkeur hebben uitgesproken. Die reacties zijn verwerkt in een nota waarover het college van B&W vorige maand een voorlopig standpunt heeft ingenomen. Dit voorlopige standpunt is onlangs weer voorgelegd aan de schoolbesturen met de vraag of zij ermee kunnen instemmen. De schoolbesturen hebben in het besturenoverleg van februari jl. hierop gereageerd. Schriftelijke reacties kunnen nog tot begin maart bij de gemeente worden ingediend.

Uitgangspunten
In haar voorlopige standpunt zegt het college van B&W zich niet afwijzend te zullen opstellen tegenover clustering van scholen en/of brede school. Het initiatief hiervoor ligt echter in de eerste plaats bij de schoolbesturen omdat zij hierbij het meeste belang hebben, zoals het gezamenlijk ruimtegebruik, bevordering van deskundigheid en exploitatievoordelen. Het college beoordeelt de plannen van de besturen en schept voorwaarden. Het college kiest er dus nadrukkelijk voor om de verantwoordelijkheid bij de schoolbesturen neer te leggen.

Het college streeft verder naar één locatie voor het openbaar basisonderwijs. Dat biedt vanuit financieel oogpunt belangrijke voordelen. Het onderhouden van de twee locaties t Geerke en de Bestevaer is namelijk te kostbaar voor het schoolbestuur. Voorlopig echter, zeker tot het einde van het komende schooljaar (2004/2005), blijven de beide locaties wel gehandhaafd. Het college laat momenteel onderzoeken of uitbreiding van basisschool de Bestevaer mogelijk is.

Daarnaast stelt het college nog een aantal maatregelen voor, waaronder het plaatsen van een noodlokaal op het terrein van de Gaspard de Coligny-school. Hiermee is het capaciteitsprobleem van de school opgelost en meteen ook een oplossing geleverd voor het huisvestingsprobleem van de peuterspeelzaal Zonneveld die anders geen onderkomen in de school meer zou kunnen hebben.

Verder stelt het college voor extra lokalen op de Koningin Wilhelmina School te creëren door middel van een interne verbouwing. Daarmee is voorlopig ook de huisvesting van peuterspeelzaal Dribbel veiliggesteld. Ook zouden er noodlokalen kunnen komen op het terrein van de Oranjerie, voor de Nieuwe Baarnse School om de huisvestingsnood te lijf te gaan.

Het college stelt tenslotte voor dat er ieder jaar middelen beschikbaar komen voor onderwijskundige aanpassingen aan de schoolgebouwen. De basisscholen mogen onderling bepalen aan welke aanpassingen deze middelen besteed worden. De gemeente voert de regie over de minimale wettelijke brandveiligheidseisen op alle basisscholen.

Over deze voorstellen voert de gemeente nu overleg met de schoolbesturen. De schoolbesturen kunnen nog tot begin maart op deze voorstellen reageren. Op basis van de reacties van de schoolbesturen zal het college een voorstel maken voor de gemeenteraad waarover de raad later dit jaar een definitief besluit zal nemen. Pas dan zal duidelijk zijn welke maatregelen er genomen worden om knelpunten in de huisvesting van Baarnse basisscholen op te lossen.