NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


10.03.2004
Terecht gebruik van AWBZ gelden door ziekenhuizen

De NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) heeft geen reden te veronderstellen dat ziekenhuizen op onjuiste wijze hun budget ophogen met gelden uit de AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten). De besteding vindt plaats in samenspraak met zorginstellingen uit de cure en care sector en met instemming van de verzekeraars ten behoeve van optimale patiëntenzorg. In het kader van deze ketenzorg leveren ziekenhuizen naast ziekenhuiszorg ook diensten die uit AWBZ budget betaald worden.

Staatssecretaris Ross van Welzijn wil externe accountants onderzoek laten verrichten naar de besteding van middelen uit de AWBZ door ziekenhuizen. De NVZ zal aan het onderzoek meewerken. De NVZ staat afwijzend tegenover iedere vorm van fraude. Op basis van de huidige kennis ziet de brancheorganisatie dit onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet.

Het ingewikkelde financiële systeem in de zorgsector beperkt het aanbieden van optimale zorg aan de patiënt. De huidige regelgeving maakt het zorgaanbieders in de cure en care sector alsook verzekeraars moeilijk om op innovatieve wijze de zorg voor de patiënt te organiseren.

Het is wederom een aansporing voor de minister om werk te maken van de voorstellen van de Commissie De Beer om te komen tot een beperking van de administratieve lasten.

Daarnaast pleit de NVZ al jaren voor de invoering van een basisverzekering die obstakels voor het leveren van optimale patiëntenzorg wegneemt. Deze basisverzekering staat gepland voor 2006, maar mag wat betreft de NVZ eerder ingevoerd worden.