Gemeente Zwolle

Woonbelevingsonderzoek voor Stadshagen


Datum uitgave: 09-03-2004

Onderwerp: woonomgeving

De gemeente voert deze maand een woonbelevingsonderzoek uit dat gericht is op Stadshagen. Het onderzoek heeft de vorm van een schriftelijke enquête die uit twee varianten bestaat. Eén versie is bestemd voor bewoners van Stadshagen. Middels een steekproef zijn er 1.000 huishoudens geselecteerd, die deze week de vragenlijst op de deurmat vinden. De andere versie is gericht op mensen die in andere Zwolse wijken wonen, maar die al wel eens interesse hebben getoond in een woning in Stadshagen. De adressen van deze groep (totaal 1.781 adressen) zijn geselecteerd in samenwerking met Makelaardij Combinatie Stadshagen b.v. en de Zwolse woningcorporaties. Doel van het onderzoek
Zwolle is één van de belangrijkste groeisteden van Overijssel. Er worden de komende jaren nog veel nieuwe woningen gebouwd, onder meer in Stadshagen. Om woonwijken te kunnen bouwen waar mensen zich thuis voelen, vindt de gemeente het belangrijk om te luisteren naar de wensen en ook de bevindingen van de Zwolse inwoners. De resultaten van dit onderzoek zullen daarom onder meer gebruikt worden als input voor te ontwikkelen nieuwbouwprojecten. Daarnaast is het een goede manier om te meten wat het imago van Stadshagen is. Tevens is de enquête één van de middelen om informatie te verzamelen voor de actualisering van het programma sociale voorzieningen Stadshagen.

De onderzoeksvragen
De vragen uit de enquête voor bewoners van Stadshagen gaan onder meer over de motivatie die men had om naar Stadshagen te verhuizen en hoe men het ervaart om in dit nieuwe deel van Zwolle te wonen. Specifiek wordt ingegaan op aspecten die te maken hebben met de directe leefomgeving: voorzieningen, veiligheid, het uiterlijk en de bereikbaarheid van de wijk. De enquêtevragen van niet-Stadshagenaren zijn gericht op het beeld dat men heeft van Stadshagen en waarop dit beeld gebaseerd is. Verder gaan de vragen over de beoordeling van de communicatiemiddelen over Stadshagen en de algemene eisen die men heeft ten aanzien van de woonomgeving.

Resultaten
De respondenten krijgen tot 17 maart de tijd om de vragenlijsten in te vullen. Door mee te doen maakt men kans op een DVD-speler of op een CD-bon ter waarde van 25 euro. Als aanvulling op het schriftelijke onderzoek, zal er ook nog een aantal individuele gesprekken gevoerd worden met inwoners van Stadshagen. De gemeente maakt de uitkomsten van het onderzoek medio juni bekend.

Bron: Gemeente Zwolle
Datum van 09-03-2004 tot 22-03-2004