Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging



---

Nieuws

---

10-03-04 / Veel ziekenhuizen zijn actief bezig met functiedifferentiatie

Dit blijkt uit een onderzoek naar de mate waarin functiedifferentiatie wordt toegepast, en naar de slaag- en faalfactoren die optreden bij de ontwikkeling en invoering ervan. Ziekenhuizen noemen zeer uiteenlopende redenen om functiedifferentiatie in de verpleging en verzorging in te voeren.
De meeste ziekenhuizen willen:

* meer loopbaanperspectief bieden aan hun medewerkers,
* de kwaliteit van zorg verbeteren,

* aansluiting vinden bij het opleidingsstelsel in de zorg,
* personeelskosten terugdringen,

* het aantal vacatures in de verpleging en verzorging verminderen,
* inspelen op veranderingen in de organisatiecultuur van het ziekenhuis.

Het meest voorkomende knelpunt bij de ontwikkeling en invoering van functiedifferentiatie is een gebrek aan draagvlak bij de verpleegkundig en verzorgend medewerkers. Als het voor medewerkers niet duidelijk is wat de invoering van functiedifferentiatie betekent voor hun eigen werksituatie kan dit tot angst en weerstand leiden.

Ziekenhuizen is ook gevraagd naar factoren die functiedifferentiatie juist succesvol maken. De meest gewaardeerde succesfactoren zijn het mee laten denken van alle betrokkenen binnen het ziekenhuis én goede communicatie naar alle betrokkenen.

Deze gegevens zijn verder uitgewerkt en toegelicht in het onderzoeksrapport Het slagen en falen van functiedifferentiatie in de verpleging en verzorging. Het onderzoek is uitgevoerd door het Kenniscentrum Beroepsonderwijs en Arbeidsmarkt te Nijmegen (KBA) in opdracht van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & verzorging.

Het rapport is te bestellen bij het informatiecentrum van het LEVV via telefoonnummer 030- 2919019 of per e-mail: w.degraaf@levv.nl (Kosten inclusief verzending: EUR 7,50.)