Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 11 / 2004)


Informatieavond restauratie Fort Sint Pieter

Er is een plan ontwikkeld voor de restauratie van Fort Sint Pieter en de herinrichting van de directe omgeving van het fort. In Restaurant Fort Sint Pieter is er op donderdagavond 18 maart om 20.00 uur een informatieavond.


Economische Visie

De gemeente neemt het economische beleid van de stad onder de loep. Bent u het eens met het beleid of moet het volgens u anders? Neem deel aan het stadsgesprek op 24 maart om 19.30 uur in de Bonbonnière.


Ondergronds milieuperron Scharnerweg

Er komt een nieuw ondergronds milieuperron op het parkeerterrein van Albert Heijn aan de Scharnerweg. Op vrijdag 12 maart zal wethouder Wim Hazeu om 11.00 uur het nieuwe perron op een ludieke manier openen.

> Reiniging rioleringsputten
> Campagne tegen huiselijk geweld
> In Uitvoering: de Wet Werk en Bijstand
> Machtiging
> Wegwerkzaamheden Ambyerstraat-Noord
> Regeling Commissie Integratie en Mondialisering Maastricht 2003 > Cursus Franse wijn in het Centre Céramique
> Madame Bovary, het boek en de film
> Plasticcontainers milieuperrons

Informatieavond restauratie Fort Sint Pieter

luchtfoto fort st. pieter Gemeente Maastricht heeft samen met de vereniging Natuurmonumenten een plan ontwikkeld voor de restauratie van het Fort Sint Pieter en de herinrichting van de directe omgeving van het fort. Op donderdagavond 18 maart begint er om 20.00 uur een informatieavond in Restaurant Fort Sint Pieter.

De opbouw van de avond is als volgt:

19.30 uur Zaal open. Ontvangst met koffie en thee 20.00 uur Welkom door wethouder Wim Hazeu en door de heer Christ Rijnen, adjunct-regiodirecteur Natuurmonumenten 20.15 uur Toelichting op het Restauratieplan Fort Sint Pieter door architect
20.30 uur Toelichting op het omgevingsplan door de projectleider E. Kaptein van Gemeente Maastricht
20.45 uur Gelegenheid tot stellen van vragen
22.00 uur Einde bijeenkomst

De plannen liggen vanaf 18 maart aanstaande 4 weken ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek GemeenteLoket). U kunt het plan vanaf die datum ook bekijken via internet; www.maastricht.nl. Inspraakreacties kunt u tot 15 april inzenden aan de heer E. Smeets, afdeling Stedelijke inrichting, postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

Praat mee over het economische beleid van Maastricht

afbeelding economische visie De gemeente neemt het economische beleid van de stad onder de loep. En nodigt u uit om mee te praten en te denken over diverse economische thema's tijdens een stadsgesprek op 24 maart aanstaande om 19.30 uur in de Bonbonnière (achter de Comedie 1).

Steden worden steeds meer elkaars concurrenten. Er verdwijnen banen in de industrie. Het gemiddeld inkomen in Maastricht ligt lager dan in de vijftig grote Nederlandse steden. Het is een greep uit enkele ontwikkelingen die Maastricht ertoe dwingen het economisch beleid van de stad opnieuw te bekijken. Niet om een geheel nieuw beleid te maken, maar wel om het huidige beleid op een aantal punten bij te stellen.

In de Economische Visie geeft de gemeente haar visie weer op de toekomstige economische ontwikkeling van de stad. Iedereen die met de gemeente daarover van gedachten wil wisselen, is welkom bij het stadsgesprek. Uw bijdragen worden, indien mogelijk, verwerkt in de definitieve uitwerking van de Economische Visie.

Tijdens het stadsgesprek komen de volgende thema's aan de orde:
- Economische structuur, vrijetijdseconomie en economische bereikbaarheid

- Arbeidsmarkt, kenniseconomie en concurrentiepositie

Wilt u deelnemen aan het stadsgesprek? Dat kan. Via onderstaande link krijgt u meer informatie over het stadsgesprek en de mogelijkheid om u aan te melden. U kunt u ook aanmelden door de bon in de Maaspost op te sturen of door te bellen naar (043) 350 49 47 of (043) 350 49 32.

> Economische Visie

Ondergronds milieuperron Scharnerweg

afbeelding milieuperron Op vrijdag 12 maart om 11.00 uur opent wethouder Wim Hazeu op een ludieke manier een nieuw ondergronds milieuperron op het parkeerterrein van Albert Heijn aan de Scharnerweg.

Het huidige bovengrondse milieuperron is door de ernstige vervuiling al langer een doorn in het oog van bewoners, gebruikers en Gemeente Maastricht. Het nieuwe perron komt niet op dezelfde plaats, maar ongeveer 75 meter verderop op het parkeerterrein. Daar worden in totaal acht containers ondergronds geplaatst voor: papier en karton (2 containers), drankkartons en blik (2 containers), wit glas (1 container), bont glas (1 container) en plastic flacons (2 containers).

Het ondergrondse perron is een aanzienlijke verbetering. De inhoud van de nieuwe containers is totaal vijf keer zo groot als de bovengrondse. In elke container kan 5000 liter afval. De gebruiker deponeert het afval via bovengrondse zuiltjes. Een ander voordeel van de nieuwe containers is dat ze ook op drukke momenten geleegd kunnen worden, omdat de plek beter bereikbaar is voor de wagens van de stadsreiniging.

In de loop van dit jaar wil Gemeente Maastricht nog eens twintig bovengrondse milieuperrons vervangen door het ondergrondse systeem, onder andere het milieuperron bij winkelcentrum De Leim in Heer.

Reiniging rioleringsputten

De straatkolken (de rioleringsputten) in de gemeente Maastricht worden tweemaal per jaar gereinigd, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Als eerste zullen de kolken aan de oostzijde van de Maas worden schoongemaakt. Als uw wijk aan de beurt is, zorg dan dat de kolken goed bereikbaar zijn voor de kolkenzuiger. Parkeer uw auto dus niet bovenop een straatkolk.

Onderstaand overzicht laat zien wanneer welke buurten aan de beurt zijn:
Week 11: Borgharen, Itteren, Beatrixhaven, Meerssenhoven, Limmel, Nazareth.
Week 12: Amby, Wijck, St. Maartenspoort, Wijckerpoort, Wittevrouwenveld.
Week 13; Heer, Heugemerveld, Scharn, Vroendaal
Week 14: Heugen, Randwijck, de Heeg.

Over de planning met betrekking tot de westzijde van de Maas wordt u nog geïnformeerd.

Campagne tegen huiselijk geweld

Huiselijk geweld is niet normaal! Dat is het uitgangspunt van de publiekscampagne van het Adviespunt huiselijk geweld in Zuid-Limburg die loopt tot 21 maart. De campagne moet mensen bewustmaken van de aard en omvang van huiselijk geweld en daarmee het taboe doorbreken. Ook wordt er bekendheid gegeven aan het Adviespunt huiselijk geweld Zuid-Limburg en telefoonnummer (045) 574 08 15.

Huiselijk geweld is de geweldsvorm die het meest voorkomt in onze samenleving. Slachtoffers zijn: vrouwen, kinderen, ouderen, maar ook mannen. De cijfers liegen er niet om. Een op de vijf vrouwen is slachtoffer van huiselijk geweld, gepleegd door de (ex)partner. Jaarlijks sterven zeventig vrouwen aan de gevolgen van huiselijk geweld. Wekelijks sterven twee kinderen aan de gevolgen van huiselijk geweld. Meer dan veertig procent van de Nederlanders is ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld. 27 procent van de Nederlanders is dagelijks of wekelijks slachtoffer van huiselijk geweld.

Centraal Adviespunt huiselijk geweld

De provincie, gemeenten, politie en diverse hulpverleningsinstellingen binnen de regio Zuid-Limburg zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om huiselijk geweld te bestrijden én te voorkomen. Daarom hebben zij hun krachten gebundeld met onder andere als resultaat: een centraal Adviespunt huiselijk geweld met één telefoonnummer: (045) 574 08 15. Het telefoonnummer is dag en nacht bereikbaar. Het Adviespunt huiselijk geweld Zuid-Limburg is het aanspreekpunt voor slachtoffer, pleger en iedereen die op de een of andere manier te maken heeft met huiselijk geweld. Iedereen kan (anoniem) hier informatie en advies krijgen. Zonodig kan direct doorverwezen worden naar hulpverleners.

Publiekscampagne

De campagne bestaat onder andere uit straatposters in bushokjes en tv-spots op L1. Daarnaast krijgen huisartsen, apotheken, bibliotheken, scholen enzovoorts in Zuid-Limburg informatiepakketten toegestuurd met daarin folders om neer te leggen en posters om op te hangen. Voor meer informatie en advies kunt u terecht bij het Adviespunt huiselijk geweld Zuid-Limburg, telefoonnummer: (045) 574 08 15 of www.huiselijkgeweld.nl

In Uitvoering: de Wet Werk en Bijstand

In de uitzending van In Uitvoering die vanaf vrijdag 12 maart tot en met zondag 14 maart meedraait in de carrousel op TV Maastricht, kunt u zien wat de nieuwe Wet Werk en Bijstand inhoudt. Volgens deze wet, die geldt sinds 1 januari 2004, gaat werk boven een uitkering. Uitgangspunt is dat iedereen iets kan en iedereen recht heeft op reïntegratie. Dat heeft nogal wat gevolgen voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Maar ook voor de Sociale Dienst, die de bijstandsuitkeringen verstrekt.

Machtiging

Het college van burgemeester en wethouders heeft het hoofd van de productgroep Burgerzaken & persoonsregistraties gemachtigd om ambtenaren van de burgerlijke stand van andere gemeenten aan te wijzen die huwelijken in Maastricht mogen sluiten. Het betreffende besluit ligt ter inzage bij het GemeenteLoket.

Wegwerkzaamheden Ambyerstraat-Noord

Sinds 1 maart 2004 is aannemer Wegenbouw Gebroeders Kurvers, in opdracht van de Gemeente Maastricht, bezig met het herstel van de Ambyerstraat-Noord. Het betreft het gedeelte gelegen tussen het Lindenplein en de Westrand. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van de bovenste twee lagen asfalt, waarvan de bovenste laag een geluidsreducerend asfalt is; en het vervangen van de straatkolken, zodat de afwatering van de straat verbeterd wordt.

Tijdens het vervangen van de straatkolken wordt de weg afgesloten voor doorgaand verkeer (niet voor bestemmingsverkeer). Omleidingen worden aangegeven. Het herstel wordt uitgevoerd in twee gedeelten. Eerst het gedeelte tussen de van Goghstraat en In de O en vervolgens tussen In de O en de Westrand.

Het verwijderen en het aanbrengen van de asfaltverharding staan vooralsnog gepland op 22 en 23 maart 2004. Voor deze werkzaamheden wordt het gehele wegvak afgesloten voor alle verkeer. Omleidingen worden aangegeven. Tussen het verwijderen en aanbrengen van de asfaltlagen wordt bestemmingsverkeer toegelaten.

Actuele informatie over wegwerkzaamheden staat op onze pagina met Wegwerkzaamheden.

> Wegwerkzaamheden

Regeling Commissie Integratie en Mondialisering Maastricht 2003

Burgemeester en wethouders stellen de Commissie Integratie en Mondialisering Maastricht (CIMM) in. Deze regeling treedt met terugwerkende kracht in werking met ingang van 1 januari 2004. Vanaf die datum zijn vervallen de `Verordening tot regeling van de taak, samenstelling en werkwijze van de Commissie Mondiaal Beleid Maastricht', zoals vastgesteld bij raadsbesluit van 22 maart 1988 en de `Verordening regelende de instelling, de samenstelling, taken en werkwijze van de Commissie Integratie Allochtonen Maastricht 1998', zoals vastgesteld bij raadsbesluit van 24 november 1998. De volledige tekst van de CIMM-regeling wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad van 11 maart onder nummer C19.

Cursus Franse wijn in het Centre Céramique

In het kader van de Boekenweek organiseert het Centre Céramique in samenwerking met het Maastrichts Centrum voor Wijn Educatie op 13 en 20 maart 2004 een cursus Franse wijn. In twee dagen worden de belangrijkste wijngebieden van Frankrijk verkend. Daarbij komen de grote namen in al hun variatie en kwaliteit aan bod. Natuurlijk beperkt de cursus zich niet alleen tot de theorie. Want over wijn kun je lang praten, je moet hem vooral proeven!

Aanmelden
De cursus vindt plaats op zaterdag 13 en 20 maart van 11.00-13.30 uur in het Centre Céramique. Kosten voor leden Stadsbibliotheek EUR 30,= en niet leden EUR 35,= (inclusief wijn). Aanmelden bij Klantenservice Centre Céramique, tel. (043) 350 56 00. Aanmelding is definitief na betaling.

Madame Bovary, het boek en de film

In het kader van de Boekenweek organiseert het Centre Céramique op 11 en 18 maart 2004 een minicursus over de wordingsgeschiedenis, thema's en stijlkenmerken van het beroemde boek en de film 'Madame Bovary'. Op de eerste avond wordt gezamenlijk gekeken naar de film uit 1991. Een week later houdt literatuur- en filmwetenschapper Jos Hodenius een lezing, waarbij hij de twee reuzen van de Franse cultuur bespreekt: de schrijver Gustave Flaubert en de regisseur Claude Chabrol en hun gemeenschappelijke obsessie, Madame Bovary.

Aanmelden
De film wordt vertoond op 11 maart. Bespreking van film en boek vindt plaats op 18 maart. Beide activiteiten vinden plaats in het Centre Céramique en beginnen om 19.00 uur. Kosten voor leden Stadsbibliotheek EUR 10,= en niet leden EUR 12,=. Aanmelden bij Klantenservice Centre Céramique, tel. (043) 350 56 00. Aanmelding is definitief na betaling.

Plasticcontainers milieuperrons

Gebruik de containers voor plastic alleen voor plastic flessen en flacons. Ander plastic materiaal hoort thuis bij het restafval. Bevat(te) de fles of flacon schadelijke stoffen? Lever deze dan in bij de KGA-bus of het milieupark.

Wel

Alleen plastic flessen en flacons die gebruikt zijn voor (vloei)stoffen als water, (fris)drank, zeep, shampoo, afwasmiddel, schoonmaakmiddel, melk, plantaardige olie, azijn of (was)poeders.

Niet

Boterkuipjes, tandpastatubes, plastic zakken, verpakkingen, luiers, enz. mogen er dus niet in. Deze voorwerpen zijn weliswaar van plastic gemaakt, maar het zijn geen flessen en flacons.

Ook niet
Flessen en flacons die gebruikt zijn voor giftige stoffen (verf, motorolie enzovoorts) mogen er ook niet in: die moeten bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA). Deze producten zijn vaak te herkennen aan het KGA-logo (een huisvuilcontainer met een kruis erdoor).