Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 9 maart 2004

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 24 februari 2004 vastgesteld.

Besluitenlijst beschikbaar

Onderzoek naar nieuwe markt voor Haven Harlingen"
Gedeputeerde Staten dragen E 35.000 bij aan een Hanze Passage project dat de nieuwe marktkansen onderzoekt voor de haven in Harlingen. Het gaat hierbij om het in kaart brengen van de bedrijvigheid en transport in de nieuwe EU-landen, waarmee duidelijk wordt welke producten uit de Baltische staten afgezet en verder verwerkt kunnen worden in Friesland en specifiek in Harlingen. Naast de provincie Fryslân nemen partners uit de oude en de nieuw toetredende EU-landen deel. Het gaat hierbij om Duitsland, Frankrijk, Engeland, de provincies Overijssel, Groningen, Drenthe, Noord-Holland en Flevoland, Polen en Letland. Bremen voert het secretariaat. Persbericht beschikbaar

Gastlessen Anti Discriminatiebureau Fryslân.
Er is een grotere behoefte van scholen aan gastlessen van het Anti Discriminiatie Bureau Fryslân vanwege een groei in extreem-rechts gedrag onder jongeren. Het Anti Discriminatie Bureau vraagt de provincie om subsidie om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen. De provincie heeft daarop besloten een eenmalige subsidie van E 5.250,= toe te kennen aan het Bureau voor het verzorgen van 65 gastlessen op middelbare scholen.

Wijziging procedure en planning herziening Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan. Het college stelt aan Provinciale Staten voor om later om op 21 juni een zogenaamde raamwerknotitie te bespreken over het nieuwe Provinciale Verkeer- en VervoersPlan (PVVP). In deze kaderstellende notitie worden de voorgestelde hoofdlijnen van het PVVP benoemd en worden richtinggevende uitspraken gevraagd. Provinciale Staten kunnen daarmee vorm geven aan het PVVP, dat uiteindelijk in het tweede kwartaal van 2005 voor besluitvorming aan de staten wordt aangeboden. Daarmee wordt van de oorspronkelijke planning afgeweken, om precies te zijn een half jaar. Dat komt omdat de aan te bieden raamwerknotitie - volgens afspraak met de staten - als extra stap in de planning is opgenomen. De extra tijd is daarentegen welkom om het PVVP en het nieuwe Streekplan goed op elkaar af te stemmen.

De nieuwe planning voor de PVVP is als volgt: 21 juni behandeling raamwerknotitie in PS; oktober 2004 een ontwerp PVVP in GS, winter 2004-2005 inspraakprocedure en 2e kwartaal 2005 besluitvorming in GS en PS.

Detailrapportage VROM-inspectieonderzoek en Notitie Toezicht en Handhaving. VROM-Inspectie heeft in 2003 een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het toezicht en handhaving van bodemsaneringen over het jaar 2002. Dit onderzoek is verricht bij alle provincies en grote steden. De inspectie concludeert dat de kwaliteit en kwantiteit van het toezicht bij bodemsaneringen ruim voldoende is: dat is beduidend beter dan in 2001 toen de inspectie nog oordeelde dat de kwaliteit onvoldoende was. De verbeterslagen die sindsdien zijn gemaakt hebben daarmee resultaat. Er zijn nog een tweetal punten waarop verbeteringen nodig is. Zo oordeelt zij dat de evaluatierapporten van bodemsaneringen gerichter beoordeeld kunnen worden en het toezicht op de bodemsaneringen meer toegerust moet zijn. Dat VROM-Inspectie deze twee verbeterpunten heeft aangewezen heeft te maken met keuzes van de provincie in de gestelde prioriteiten door de beperkte personele capaciteit. In 2003 is daarin voorzien en is de formatie uitgebreid om verbetering in de uitvoering aan te brengen.

Met de door het college vastgestelde notitie Toezicht en Handhaving van Bodemsaneringen in Fryslân wordt uitvoering gegeven aan het toezicht en de handhaving van bodemsaneringen en wordt voldaan aan de verbeterpunten uit het inspectierapport.

Bijdrage van maximaal 10 miljoen euro aan Kenniscampus Het college stelt aan Provinciale Staten voor om maximaal 10 miljoen euro beschikbaar stellen als bijdrage voor de Kenniscampus: het initiatief van verschillende partijen voor nieuwbouw van onderwijshuisvesting en studentenhuisvesting (met bijbehorende voorzieningen als sport en recreatie) in het Rengerspark. Doel is door het accent te leggen op kennis de positie van Leeuwarden als HBO-stad uit te breiden en te versterken. Op 10 december 2003 zijn de plannen hiervoor al gepresenteerd en maakte het college bekend een bijdrage van 10 miljoen beschikbaar te willen stellen. Op 5 februari hebben de hogescholen formeel aan gemeente Leeuwarden en provincie om hun bijdrage gevraagd. Het college stelt nu voor de bijdrage te verlenen. De bijdrage is bestemd voor de ruimtelijke ontwikkeling van het gehele gebied van de Kenniscampus. Aan Provinciale Staten wordt gevraagd met dit voorstel in te stemmen. De totale investeringen worden geraamd op 155 miljoen euro die deels worden gedragen door de gemeente Leeuwarden en de HBO-instellingen CHN en NHL en woningcorporaties. Stuk beschikbaar

Voorkeurtracé N381
Het college heeft het voorkeurstrace voor de N381, de verbinding Drachten richting Drentse grens, vastgesteld. Het voorkeurstracé loopt vanaf Selmien tot aan de bocht bij Wijnjewoude en volgt daar het bestaande tracé, vanaf Wijnjewoude tot aan Donkerbroek ('t West) ligt een nieuw trace westelijk van de huidige weg en vanaf Donkerbroek tot aan Oosterwolde-noord loopt een nieuw tracé aan de oostkant van de Opsterlandse Compagnonsvaart. Vervolgens volgt het trace tot aan de Drentse grens de bestaande weg. Persbericht beschikbaar

Bijdrage van E5.000 voor themanummer over theater Noorderbreedte Gedeputeerde Staten stellen E 5.000 subsidie beschikbaar voor een themanummer van het tijdschrift Noorderbreedte, dat in de Noordelijke provincies wordt uitgegeven. Deze special zal geheel gewijd worden aan locatietheater in Noord-Nederland, theater op bijzondere plekken. Locatietheater is een speerpunt in het regionale cultuurbeleid

Wijziging peilbesluit landbouwgronden Oostelijk gebied en Drachten-Oost Gedeputeerde Staten hebben besloten tot een peilverlaging van de natte landbouwgronden grenzend aan het Koningsdiep, te weten Oostelijk gebied en Drachten Oost. Omdat het maaiveld in het gebied 5 cm is gedaald kan in overeenstemming met het provinciale peilbeleid het grondwaterpeil met 5 cm worden verlaagd. Dit geldt voor de peilvakken Beakendijk, Bremerwei, Dwerswijk, Mjumsterwei en Heidehuizen. Voor het peilvak Mounleane wordt daarnaast een extra peilverlaging vastgesteld van 8 cm, naast deze 5cm, omdat dit gebied ruim onder de norm zit van het recht op drooglegging. Deze peilverlagingen gelden totdat de gebiedsvisie van het gebied is vastgesteld.


---- --