Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 059 ju
Datum: 10 maart 2004

Hanze Passage project

Onderzoek naar Nieuwe markt voor haven harlingen

Gedeputeerde Staten dragen E 35.000 bij aan een Hanze Passage project dat de nieuwe marktkansen onderzoekt voor de haven in Harlingen. Het gaat hierbij om het in kaart brengen van de bedrijvigheid en transport in de nieuwe EU-landen, waarmee duidelijk wordt welke producten uit de Baltische staten afgezet en verder verwerkt kunnen worden in Friesland en specifiek in Harlingen. Naast de provincie Fryslân nemen partners uit de oude en de nieuw toetredende EU-landen deel. Het gaat hierbij om Duitsland, Frankrijk, Engeland, de provincies Overijssel, Groningen, Drenthe, Noord-Holland en Flevoland, Polen en Letland. Bremen voert het secretariaat. De totale projectkosten bedragen bijna E750.000. Naast financiering uit Interreg, dragen alle partners hier naar rato een deel aan bij. Na een positief besluit van Interreg kan het project in 200 van start gaan. In 2005 is het onderzoek gereed.

Onderzoeken

Behalve Harlingen worden ook de havens uit de overige deelnemende regio's in het onderzoek betrokken. In Nederland zijn dit Delfzijl, de Eemshaven en Den Helder. De onderzoeken leveren een viertal rapporten op, die uitsluitsel moeten geven over de onderzoeksstrategie, de competentieprofielen van de deelnemende regio's, de productiviteit van de logistieke processen en hoe het transport en aanverwante diensten verbeterd kunnen worden.

Hanze Passage programma

Hanze Passage is een Europees programma in het kader van Interreg IIIc dat inzet op het aanhalen van de banden tussen markten in de oude en de toetredende EU-landen. Daarbij wordt aangehaakt bij de traditie van de oude Hanze, omdat de natuurlijke partners van de nieuwe Hanze interregio in Noordoost Europa liggen.