Gemeente Eindhoven

Persbericht: 10 maart 2004, no. 61

Raadsvoorstel

Horecabeleidsplan: kwaliteit door differentiatie

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het Horecabeleidsplan vast te stellen. De gemeente Eindhoven wil hiermee de kwaliteit van de horeca verhogen. Een kenmerk van de Eindhovense horeca is de herkenbaarheid van verschillende deelgebieden. Deze differentiatie is een belangrijke kwaliteit van de horecasector. Daarom vormen deze verschillen een uitgangspunt voor het beleidsplan.

Doel van het Horecabeleidsplan is om het horeca-aanbod in (het centrumgebied van) Eindhoven kwantitatief en kwalitatief te verbreden. De gemeente wil meer bezoekers naar de binnenstad trekken die er langer blijven en meer besteden en die de binnenstad hoger waarderen.

Stimuleren van horeca in het centrumgebied
Eindhoven-centrum wordt benoemd tot horecastimuleringsgebied. Dit betekent dat een (beperkte) groei van de horeca mogelijk moet zijn. Uitbreiding van het horeca-aanbod dient vernieuwend te zijn en de diversiteit van het aanbod te verhogen. Daarnaast moet de uitbreiding van het aanbod passen in het beleid voor het specifieke deelgebied. Zo worden bijvoorbeeld op het Stratumseind, het
Stationsplein/Dommelstraat, de Markt, de Vrijstraat en de Nieuwstraat alle horecatypen toegestaan. In De Bergen wil de gemeente vooral de vestiging van restaurants stimuleren en het aantal cafés juist beperken. In het kernwinkelgebied moet de nadruk vooral op de daghoreca liggen.

Buiten het centrum: terughoudend beleid
In woonwijken wordt gekozen voor handhaving van bestaande horeca en een terughoudend beleid m.b.t. nieuwe horeca. Nieuwe horecavestigingen zullen over het algemeen buurt- en wijkgebonden horeca zijn, die worden geïntegreerd in een wijkwinkelcentrum. Aan de radiaalwegen mag wel een gedifferentieerd beeld ontstaan, maar nieuwe cafés worden in principe niet toegestaan.

© 2004 Gemeente Eindhoven