Amsterdam Airport Schiphol

Passagiersvervoer via Schiphol in februari met 5,4% gestegen

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
10 maart 2004                                                 
Het aantal passagiers dat in februari werd vervoerd via Amsterdam Airport Schiphol is volgens voorlopige cijfers van Schiphol Group met 5,4% gestegen. Deze groei werd voor een deel veroorzaakt door het feit dat 2004 een schrikkeljaar is. De extra dag in februari zorgde voor ongeveer 4% meer passagiers dan in februari 2003. Zonder het positieve effect van deze extra dag zou het passagiersvervoer via Schiphol deze maand met ruim 1% zijn gegroeid ten opzichte van vorig jaar.

In februari was, naast een toename van het aantal lokaal opstappende passagiers, voor het eerst sinds november ook weer een groei zichtbaar in het transfervervoer. Deze categorie passagiers liet deze maand een stijging zien van ongeveer 6%.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer steeg in februari met 2,1% ten opzichte van vorig jaar. Omdat het aantal passagiers in deze maand sterker groeide dan het aantal vluchten, nam de bezettingsgraad met ongeveer 4% toe tot 72,1%. Het gemiddelde maximum startgewicht (MTOW) per vliegtuigbeweging steeg in februari met 2,7% tot 96,2 ton. Deze groei was opnieuw te danken aan een zeer sterke toename van het aantal vluchten met full freighters (+36%), die gemiddeld genomen een veel hoger MTOW hebben dan passagierstoestellen. In het segment van passagiers-combivliegtuigen bleef het gemiddelde MTOW nagenoeg gelijk aan het niveau van vorig jaar.

Punctualiteit
Slechte weersomstandigheden zoals sterke wind, dichte mist, sneeuw en gladheid hadden in februari een negatief effect op de punctualiteitscijfers. De aankomstpunctualiteit daalde met bijna 6 procentpunten naar 73,2% en de vertrekpunctualiteit met 4,5 procentpunten naar 65,0%.

* voorlopige cijfers
** incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen) *** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is aangekomen **** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is vertrokken

027-2004/rw/jw


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --
---
File: 027tabelpersberichtfebruari2004vlp.xls