Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200300437/1
Beroep van onder meer de Bewonersgroep Tegen Vliegoverlast, de stichting Vliegschool Zestienhoven, de Engelse European Regions Airline Association, het Oostenrijkse Welcome Air Luftfahrt-GmbH & Co KG en de Belgische vennootschap VLM Airlines tegen de aanwijzing door de Staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat en VROM van het luchtvaartterrein Rotterdam Airport. Dit aanwijzingsbesluit voorziet in de wijziging van een eerder aanwijzingsbesluit uit 1964. Bij dit besluit is het terrein aangewezen als luchtvaartterrein ten behoeve van het openbaar burgerluchtverkeer. Het nieuwe aanwijzingsbesluit regelt het gebruik van het luchtvaartterrein en de vaststelling van de vereiste geluidzones. Het besluit heeft onder meer betrekking op het terrein als zakenluchthaven, het nachtregime, het weren van lawaaiige vliegtuigen en de handhaving van de zogenoemde kleine recreatieve luchtvaart.


* 200304697/1
Hoger beroep in verband met een besluit van de burgemeester van Deventer waarbij hij onder aanzegging van bestuursdwang heeft gelast de exploitatie van een inrichting in Deventer te staken en deze voor bezoekers gesloten te houden. In hoger beroep staat onder meer ter discussie of het pand wel een voor publiek toegankelijk lokaal betreft en of sprake is van een voortgezette exploitatie van een coffeeshop.


* 200305798/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan Berggierslanden van de gemeente Meppel. Het plan voorziet in de aanleg van een nieuwe woonwijk met ongeveer 1100 woningen aan de zuidzijde van Meppel. In het plangebied is ook voorzien in een deel van het tracé voor een rondweg. Degenen die beroep hebben ingesteld, zijn van mening dat de aanleg van de rondweg in strijd is met het provinciale beleid, dat de noodzaak van de rondweg niet is aangetoond en dat er alternatieven zijn voor de rondweg. Zij vrezen als gevolg van de rondweg een toename van de geluidhinder, luchtverontreiniging en gevaar door het vervoer van gevaarlijke stoffen.

* 200306155/1
Beroep van de werkgroep Geertjesgolf en Agriplant B.V. tegen de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland in juli 2003 heeft verleend aan een transport- en handelsmaatschappij in Maastricht. De verleende ontgrondingsvergunning maakt een uitbreiding mogelijk van de regionale zandwinning De Uivermeertjes bij Deest.