Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT

TE KOOP: HOGER ONDERWIJS

Goed onderwijs voor de hoogste bieder

Utrecht, 9 maart 2004 - Op woensdag 10 maart 12:00 uur zal Platform Puinhoop het ministerie van OC&W TE KOOP aanbieden. Het platform geeft hiermee aan het niet eens te zijn met de plannen van staatssecretaris Nijs betreffende collegegelddifferentiatie, die beschreven staan in haar Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan (HOOP). Als Nijs haar plannen doorvoert zal goed onderwijs alleen nog maar voor de hoogste bieder beschikbaar zijn. Het Platform is het hier niet mee eens en wil goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen met de goede capaciteiten en motivatie. De actie van 10 maart is een voorbode van de landelijke demonstratie, die plaats zal vinden op 26 maart op de Dam in Amsterdam om 14:00 uur.

Door de differentiatie van collegegeld worden aan de ene kant opleidingen in de "uitverkoop" gedaan en aan de andere kant moeten instellingen straks hun aanzien en geld uit hogere collegegelden halen. De instellingen moeten het door de 143 miljoen euro bezuinigingen van kabinet Balkenende I al met flink minder geld doen, waardoor het niveau van het onderwijs onherroepelijk achteruit gaat. Nijs probeert met haar plannen een kwaliteitsdifferentiatie te laten ontstaan. Dit houdt in dat er eersteklas en tweedeklas opleidingen aangeboden zullen worden, naast de gewone opleidingen. In het nieuwe 'eliteonderwijs' wordt er geselecteerd op geld en niet op kwaliteit. Platform Puinhoop is van mening dat iedereen recht heeft op goed en toegankelijk onderwijs, niet alleen de hoogste bieder.

Staatssecretaris Nijs probeert in het HOOP tevens de verantwoordelijkheid voor het onderwijs op de instellingen af te schuiven. Zij maakt daarmee haar eigen ministerie overbodig en daarom zal het Platform de Hoftoren te koop aanbieden.


---
Noot