Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - woensdag 10 maart 2004

(Nood-)eredoctoraat voor Jules Deelder

De Rotterdamse dichter Jules Deelder ontvangt een eredoctoraat van de Noodfaculteit Letteren Rotterdam. Dit gebeurt tijdens de viering van zijn zestigste verjaardag op woensdagavond 10 maart in Hotel New York.

De Noodfaculteit verleent het eredoctoraat aan Jules Deelder vanwege zijn unieke bijdrage aan de Rotterdamse literatuur, waardoor hij de Maasstedelijke dichtkunst tot ver buiten de stadsgrenzen bekend heeft gemaakt en Rotterdam een bijzondere plaats heeft gegeven in de naoorlogse Nederlandse literatuurgeschiedenis. De Noodfaculteit gaat ervan uit dat als Rotterdam een volwaardige letterenfaculteit had gehad, deze zeker aan Jules Deelder een eredoctoraat zou hebben verleend.

Om te laten zien hoe grensoverschrijdend de poëzie van Jules Deelder is, wordt ter gelegenheid van dit eredoctoraat een bundel gepubliceerd met daarin tien vertalingen van het gedicht 'Rotown magic'. Een aantal van deze vertalingen zal in Hotel New York worden voorgelezen. De uitgave wordt verzorgd door het Letterenhuis Rotterdam in samenwerking met de Noodfaculteit Letteren Rotterdam.

De Noodfaculteit is opgericht om de leemte op te vullen die bestaat omdat de inmiddels dertigjarige Erasmus Universiteit Rotterdam ondanks veelvuldige beloften nog steeds geen volwaardige letterenfaculteit heeft. De Stichting Noodfaculteit Letteren, opgericht door het Rotterdams Letterenoverleg, wil daarom bijdragen aan uitbreiding van de letterenstudies in de Maasstad.

EINDE PERSBERICHT
-------------------------------

(Tip voor de pers: het aantal eerstejaarsstudenten Taal en Cultuur stijgt dit jaar met 10,5 procent en behoort daarmee tot de top-groeiers in Nederland. De tijd van de slinkende aantallen alfa-studenten is definitief voorbij. Zie het persbericht van vandaag op www.vsnu.nl)

Stichting Noodfaculteit Letteren Rotterdam
Feico Houweling, voorzitter
Ganzekruid 7
3068 RK Rotterdam
tel. huis: 010-4567682
tel. werk: 010-4175831
noodfaculteit@xs4all.nl
www.noodfaculteit.nl